друкувати


Дружність до велотуристів: ще трохи, і Україна випередить Польщу

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-05-04 10:31:03
Яремчанці продовжують налагодження зв'язків з іноземними колегами у сфері розвитку літнього туризму, зокрема розробки і ознакування велосипедних маршрутів. Наприкінці квітня проект "ВелоКраїна" відвідав місто Утрики Долішні Прикарпатського воєводства, де ознайомився з досягненнями місцевої організації Bieszczadske Towarzystwo Cyklistow.

Під час дружнього візиту було оглянуто декілька веломаршрутів у Бещадах (польська частина Карпат), вивчено практику ознакування велошляхів, відвідано пункти прокату велосипедів, туристичний інформаційний центр, кілька закладів прийому велотуристів і місцевий еко-музей, повідомляє Яремче.org.

Поїздка засвідчила великі успіхи польських колег в ознакуванні велосипедних шляхів, зумовлені багаторічною кропіткою працею. Зокрема, на території Бещадів на кожен кілометр доріг в середньому 7 велосипедних знаків, а окрім десятків локальних маршрутів краєм проходить міжнародний шлях мережі Green Ways.

Втім, на відміну від Карпат, у Бещадах майже всі веломаршрути пролягають автодорогами, і лише кілька маршрутів, які ознаковані у природих умовах і призначені безпосередньо для гірського велосипеда.

Українці також побачили, що Яремче вже переважає польські гірські курорти за рівнем зручності для велосипедистів у населених пунктах: в Устриках Долішніх та прилеглих селищах неможливо зустріти біля магазинів чи кафе велосипедні стоянки, яких сьогодні багато є у Яремчанському регіоні. Процес же адаптації готелів та садиб для прийому велотуристів у наших країнах іде приблизно на одному рівні, але перші результати мають бути також в Карпатах. У Польщі цьогоріч розпочалася загальнонаціональна сертифікація закладів, дружніх до велосипедистів ("Przyjazny Rowerom"), а в Яремче перші такі місця будуть приймати велосипедних гостей вже у травні місяці.

Нагадємо, проект "ВелоКраїна" втілюється ММГО "Центр соціальних та ділових ініціатив" м.Яремче за підтримки Європейського Союзу. Блог проекту: www.bikeland.org.ua

Обговорити на форумі