друкувати


Кому потрібен техогляд, або Не техталоном єдиним…

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-05-02 02:53:47
Спочатку трохи статистики. В Україні через технічну несправність потрапляють в аварію лише 3-5 відсотків автомобілів. Тобто, не можна аргументувати необхідність техогляду високим рівнем ДТП. Часто автоінспектори навіть не досліджують справжню причину аварії, а просто констатують її.

У контексті вищесказаного, мене затопили спогади про проходження техогляду власного автомобіля. Я робила це вже кілька разів, і завжди за однією й тією ж схемою. Спочатку розшукувала свого знайомого, який має знайомого у ДАІ. Через кілька днів мій знайомий приносив мені паперовий клаптик, на якому кострубатим почерком було написано кілька цифр: то були номери банківських рахунків, на кожен з яких треба було переказати якусь визначену суму. З тим папірцем і з грошима я ішла в ощадкасу, де без зайвих запитань(видно, я не одна з таким клаптиком туди прийшла) у мене брали гроші й видавали кілька довжелезних квитанцій. Ті квитанції я віддавала своєму знайомому. Десь за кілька днів він мені телефонував і змовницьким голосом перепитував марку мого автомобіля і його номер. Було чути, що усе, сказане мною, він надиктовував ще комусь. Увечері знайомий приносив мені новенький техталон, де вже було усе необхідне: вписано марку мого автомобіля, поставлено жирну печатку. Я дякувала, і усно, і могоричем, вішала талон у правому куті авто, а через два роки усе повторялось за старим сценарієм.

Тож я напевно можу доводити кому завгодно, що безпека вашого авто зовсім, абсолютно не залежить від того, пройдете ви техогляд, чи ні. Бо, як свідчить практика, мало який автомобіль потрапляє на очі працівникам ДАІ, які мають видати рішення про його технічну справність. Більшість автомобілів проходять техогляд так, як мій, і звідси виникає логічне запитання: то за що ми платимо немалі гроші, якщо про технічну справність нашого авто, як і про нашу власну безпеку на дорозі, ніхто, крім нас же самих, не подбає?

Видно, такі ж запитання зацікавили ще когось, бо нещодавно парламент зареєстрував законопроект про відміну техогляду приватного автотранспорту. Цікаво, чи піде на це сама Державтоінспекція, адже технічний огляд наших машин – це просто жнива для даішників.

Автор: Маґда НИКОЛИШИН, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі