друкувати


Польський шляхтич народжений в Косові врятував Європу

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-05-01 01:13:47
Народжений на Косівщині польський коронний гетьман Станіслав Яблоновський був одним із визволителів Європи.

Це стверджує професор, завідувач кафедри ендокринології іванофранківського державного медуніверситету та знаний краєзнавець Воломдимир Боцюрко. Невідомо яким би було би подальше життя в Європі, коли збірні загони поляків не зупинили навалу військ турецького султана та кримського хана.

Аби запобігти біді, у Європі утворився союз християнських держав, так звана Священна ліга. Чільні позиції в об’єднанні займали Австрія, Польща і Венеціанська республіка. Проте навіть керівники великих та могутніх на той час держав не змогли протистояти азіатам. За словами пана Боцюрка, напередодні відомої битви під Віднем, у якій вирішальну роль відіграв уродженець Самбірщини Юрій Кульчицький, своє тактичне нововведення в армії польського короля Яна ІІІ Собєського запропонував і коронний гетьман Яблоновський.

Він наказав кожному воякові одягнути спеціальну екіпіровку із гусячого пір`я, що була схожа на крила. При найменшому подуві вітру вона шелестіла, і створювалося враження, що на битву виходять не кілька тисяч, а кілька сотень тисяч воїнів. Отож при 30 тисячах учасників збірних загонів, поляки й козаки 12 вересня 1683 року перемогли 120-тисячну навалу турків. Останні у паніці втекли.

Автор: Галина ПЛУГАТОР, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі