друкувати


Творець залізного необароко

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-04-30 02:39:18
У покутському містечку Городенка навіть під час кризи працює член-кореспондент Української Академії архітектури, відомий і знаний за межами держави майстер-коваль Богдан Новосельський. За словами фахівців, він вважається одним із творців нового напрямку в ковальському мистецтві — сучасного українського бароко.

"Як знайти коваля, та ще й такого поважного, у Городенці вам скаже кожен. Так що обов’язково втрапите", - говорять місцеві мешканці. До речі, у містечку до появи Новосельського ковальських майстерень взагалі не було. А тут з Тернопілля приїхав лауреат всесоюзного конкурсу художнього ковальства. З того часу пройшло 20 років. І зараз на місці маленької майстерні потужне виробництво.

Невеличкого зросту кремезний чоловік, у добротному шкіряному костюмі (ковалі чомусь дуже полюбляють такий одяг — авт.) запрошує у цех. Але як заходити всередину, коли перед входом стоїть... кована золота брама (?!.). "І оце так серед білого дня, без охорони? Не боїтеся, що як тільки ми трохи відійдемо, за ним і слід простигне?", - дивуюся. "Та що ви, - усміхається задоволений майстер, - це ж не золото, а тільки фарба. Адже зі звичайнісінького чорного металу уже за допомогою сучасних фарб, на жаль, тільки закордонного виробництва, можна зімітувати золото, срібло, мідь".

У самій майстерні розквітають зроблені руками майстра та його учнів і працівників залізні квіти, в’ються тонкою павутинкою різноманітні геометричні хитросплетіння на кованих брамах, лавочках, ліхтарях і навіть смітниках.

"Я виробляю елітні речі на замовлення, - говорить коваль, - тому вони й дорогі". До майстра не раз зверталися і відомі люди держави. Але про те, хто саме, пан Новосельський не розповідає, каже що це комерційна таємниця. Віп-персони просять виготовити тільки ексклюзив, взявши з Новосельського слово майстра, що нічого подібного він ніколи не зробить. Тому чоловік навіть не фотографує такі спецзамовлення, щоб не було спокуси повторити".

Автор: Галина ПЛУГАТОР, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі