друкувати


Встановлено меморіальну таблицю на честь Р.Шухевича

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-04-30 12:22:11
25 квітня 2009 р. на скелі Одинець поблизу села Бубнище Долинського району Івано-Франківської області вмонтовано меморіальну таблицю, що інформує про героїчний вчинок Романа Шухевича під час 2-ї крайової пластової зустрічі в серпні 1925 року.

Встановлення таблиці здійснено за погодження із відділом охорони культурної спадщини та музейної роботи управління культури Івано-Франківської обласної державної адміністрації (керівник відділу А.Давидюк) - згідно Закону України "Про охорону культурної спадщини".

Пам’ятний знак, верх якого увінчаний пластовою лілейкою, містить наступний текст: "На вершині цієї скелі у серпні 1925 року пластун Роман Шухевич, майбутній головнокомандувач УПА, встановив український прапор. СКОБ!". Пам’ятний знак Шухевичу на скелях у Бубнищі став третій знаком, який присвячений Пласту на теренах Івано-Франківської області (є меморіальні знаки на терені пластового табору – музею "Сокіл" та на березі Дністра в с. Монастирок).

Скульпторами таблиці є Гордій Старух та Аскольд Стернюк. Свої пожертви на виготовлення таблиці склали: пластовий курінь УСП-УПС "Орден Залізної Остроги", Аскольд Стернюк, Остап Гавалєшка, Мирон Спольський, Петро Матіяшек, Любомир Маркевич, Дзвінка Кришталович, Юрій Нестор, Омелян Слободян. В найближчому часі відбудеться посвячення пам’ятної таблиці.

На скелі, яку на той час називали Вежею, ще з часів Першої світової війни майорів понищений прапор Австро-Угорської імперії. З часу проголошення незалежності (1918), поляки, через неприступність скелі, не могли зняти прапорця, а лише розстрілювали його з землі. 18-річний "Шух" (пластове псевдо Романа Шухевича) загорівся ідеєю власноруч зняти той прапорець і встановити на його місці синьо-жовтий прапор. Разом із товаришем по гуртку, якого взяв собі в поміч, Р.Шухевич здійснив свій небезпечний задум на очах у десятків пластунів. Деякі джерела вказують, що хлопці лізли без жодної страхівки. Цей відчайдушний вчинок – символ могутньої національної свідомості тогочасного покоління пластунів, готовності молоді возвеличувати та відстоювати національні інтереси на рідній землі. Окрім цього, це один з перших зафіксованих випадків українського скелелазання.

Автор: Андрій ЧЕМЕРИНСЬКИЙ, головний спеціаліст із взаємодії з ЗМІ Управління культури Івано-Франківської ОДА
Обговорити на форумі