друкувати


Кризі на зло: Коломийський смак японських суші

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-04-29 04:06:44
Мабуть, кожне японське блюдо - це, безумовно, шматочок Японії. Всі японці - філософи, в душі й у житті, тому кожне блюдо щось означає. Журналіст Коломия ВЕБ Портал спробувала віднайти істину, відвідавши єдиний в Коломиї суші-бар "Оазис", та поспілкуватися із власниками закладу.

Ідея народилася у Києві в суші-барі. Ініціаторів було троє: Ірина Дзюмедзей, Оксана Чобан та Тарас Посудевський. Зваживши всі за і проти (Попит на такі заклади поки дуже великий, конкуренція слабка. Виділитися на цьому тлі поки ще легко), наважилися відкрити подібний в Коломиї, яка є рідною для дівчат. І все організували протягом місяця. Звичайно ще є багато роботи і планів, але з часом все налагодиться. На питання чому саме в такий час Ірина Дзюмедзей підкреслила, що криза – це природний відбір, сильніший виживає.

Досить цікавим виявилося і місце розташування суші-бару, вулиця А.Міцкевича 34. (вниз від школи №1, повернути наліво і пройти десь 200 м). Ставку власники роблять на створення своєї клієнтури за рахунок неординарного меню, чудової атмосфери, якісного обслуговування та гнучкої системи знижок. Також можливо буде скуштувати суші, не виходячи з свого житла, працюватиме доставка.

Що допомагає японцям залишатися японцями? Відповідь на це питання криється в прихильності жителів країни "сонця, що сходить" своїм традиціям, у тому числі і традиціям відпочинку. За трапезою відчуваєш себе, то мудрецем (бажаючи пізнати суть процесу), то звичайнісінькою дитиною, яка незграбно робить перші кроки і з цікавістю вивчає світ.

Окремо слід сказати про "інструменти", якими слід буде оволодіти. У японських стравах компоненти завжди дрібно нарізані, тому ніж як столовий прибор є зайвим. Однак виделкою маленькі шматочки брати важко, у цьому випадку палички є ідеальним прибором. Навчитися користатися ними не так важко, як може здатися, а розуміючий персонал допоможе в цій справі. У крайньому випадку є навчальні палички, якими їсти надзвичайно легко.

Незвичайна кухня за прийнятною ціною (яка значно менша в порівнянні з київською) спокушає коломиян відвідати її. Особливо привабливими виявилися не самі страви, а незвичайність їхнього вживання: обмакування "сушок" у соус, їжа паличками.

Основа японської кухні - свіжість і простота, які не заважають кожній страві бути шедевром. Все геніальне – просте. Якщо ж детальніше говорити про кухню, то слід зазначити, що японська класика - суші й роли. Всі продукти для приготування суші привозяться прямісінько з Японії, навіть рис.

– Це наша візитна картка, заради них до нас приходять. Ми від початку вибрали стратегію, поставивши акцент на кухню. Намагаємося підлаштовуватися під смаки наших гостей. Ми хочемо, щоб кожен клієнт зміг знайти в нашому меню саме те, що йому до душі, тому ми його розширили. Страви будуть не лише з японської, але й з європейської кухні, специфіка – морепродукти. Японська кухня має багато прихильників, адже ця їжа - здорова, легко засвоюється. Скільки б ви не з'їли, будете почувати себе легко, але ситно. Через існуючу в японській кухні тенденцію до мінімалізму, природний смак та запах страв підкреслюється лише соєвим соусом, васабі, імбиром, - зауважила Оксана Чобан.

Якщо виникає потреба швидко перекусити без зайвих калорій або влаштувати собі полегшений обід або вечерю, цілком може бути ухвалено рішення про відвідування "японського закладу" в Коломиї. З часом ми відчуємо, як кухня з тисячолітньою історією органічно вплететься в наше щоденне життя і стане її невід’ємною частиною; і буде доволі складно відмовити собі у задоволенні і не піти в суші-бар, щоб черговий раз відчути приємне поєднання рису і морепродуктів.



Автор: Оксана РИЖУК, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі