друкувати


Навести порядок у державному господарстві дешевше, ніж брати кредити

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-04-29 12:43:00
"Брати кредити завжди легше, ніж ефективно господарювати. Будь-який кредит доведеться повертати, причому з відсотками. Оскільки грошей в країні при такому господарюванні немає, є небезпека, що завтра за кредит потрібно буде віддавати стратегічні підприємства", - так прокоментував народний депутат, лідер Єдиного Центру Ігор Кріль чергову спробу Тимошенко отримати кредит у Росії.

На думку політика, Україна може значно зменшити залежність від зовнішньої допомоги, якщо спробує віднайти внутрішні резерви. "Зараз країна втрачає мільярди державних коштів через неефективне управління. І спробувати навести порядок значно важче, ніж позичати гроші. Тому урядова політика Тимошенко і зводиться до банальних спроб дожити до виборів", - наголосив Ігор Кріль, повідомляє прес-служба Єдиного Центру.

На думку лідера Єдиного Центру, не можна допускати того, щоб держава втрачала там, де вона може заробляти. "Задіяти ресурси, які лежать під ногами, але від яких уряд постійно відвертається, можна здійснивши кілька кроків:

- відновити державний контроль на підприємствах із часткою державної власності понад 50%. Держава повинна керувати і отримувати доходи від майна, яке їй належить;

- посилити захист державних інтересів на підприємствах (в тому числі енергорозподільних підприємствах – облгазах, обленерго) із часткою державної власності;

- запровадити державну монополію на експорт електроенергії. Сьогодні на українській електроенергії заробляють посередники, а не держава.

Зробити це непросто. Але треба вирішувати – або заганяти країну в боргову кабалу, або навести порядок у власному господарстві", - вважає лідер Єдиного Центру.

Обговорити на форумі