друкувати


Богородиця оселиться над Дністром

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-04-28 11:50:27
У селищі Маріампіль Галицького району тривають роботи зі спорудження величної ротонди Божої Матері, завдяки чудотворній іконі Якої прославилося селище.

Робиться добра справа з ініціативи уродженця Маріямполя, професора Івано-Франківського Державного медичного університету Володимира Боцюрка. Ще кілька років тому було утворено ініціативну групу, а згодом Фонд відродження селища. Учасниками групи є 8-10 чоловік, серед яких місцеві мешканці, директор школи, голова сільради, священик, а також вихідці з Маріамполя, які вболівають за долю малої батьківщини.

За словами пана професора, уже зроблено проект ротонди, кошторисна вартість якого декілька мільйонів. Але є сподівання, що тут постане не тільки пам’ятник, але й туристично-паломницький центр із розвиненою інфраструктурою. І в основі усього цього - історія чудотворної ікони Богоматері. У 1691 році гетьман Станіслав Яблоновський збудував костел на березі Дністра. Завдяки іконі, що там була, ще з давніх часів о Маріамполя поспішали паломники з усієї Східної Європи. Зрештою, селище завжди було пов'язано з Богом. Ще з давніх праслов'янських часів воно мало назву Боговид.

Місцева сільрада нещодавно виграла грант Всеукраїнського конкурсу проектів та програм розвитку місцевого самоврядування. Було виділено кошти на закладення парку та реконструкції старовинного замку. А жителі селища із власної ініціативи також насадили чимало дерев: золотистих туй, барбарисів, ялинкову та липову алеї.

Оскільки у селищі жило колись багато поляків, то тепер у центрі населеного пункту споруджено перший в Україні пам'ятник українсько-польського поєднання. Пан Боцюрко сподівається, що до спорудження ротонди долучаться й держава та польські сусіди. Наразі деякі місцеві меценати пообіцяли допомогу. Надалі ініціативний професор запропонував аби включити Маріямпіль у золоте кільце туристичних оглядів.

Проте є у селищі й проблеми. На жаль, тут немає монолітної корінної громади. Живуть багато приїжджих. Чимало є і переселенців з Польщі. Частину поляків, які жили тут ще до 1940-их років переселили в Польщу. Багато людей оселилися у Маріамполі за радянських часів. Адже на території селища діяла меліоративна організація, і багато вихідців зі Східної України та Росії знайшли у нас свої долі та зосталися. Це, безперечно, добре. Проте люди часто бувають байдужі до проблем селища.



Автор: Галина ПЛУГАТОР, Маріампіль, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі