друкувати


Дефіцит Пенсійного фонду за квітень зріс на 2,9 млрд грн.

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-04-27 05:19:06
Президент провів нараду з питань фінансового стану Пенсійного фонду. Метою наради є оцінка ефективності пенсійної політики та фінансового планування, зокрема, Пенсійного фонду.

На початку наради Глава держави висловив стурбованість з приводу того, що бюджет Пенсійного фонду затверджено на базі прогнозних макропоказників, які не відповідають економічним реаліям. "Показники Пенсійного фонду були сплановані нереалістично", – констатував Президент. Це, за його словами, стосується насамперед прогнозного показника власних надходжень (111,4 млрд. грн.) – його розраховано на основі нереального показника фонду оплати праці (313,0 млрд. грн.). Підтвердженням цього є те, що фактичний показник фонду оплати праці за січень-лютий поточного року майже на 3,0 млрд. грн. менший за прогнозний, повідомляє прес-служба Президента.

Посилаючись на розрахунки експертів, Президент повідомив, що середньомісячний прогнозний показник фонду оплати праці у 2009 році може скласти 23 млрд. грн., а річний - 276 млрд. гривень. Тобто база для нарахувань пенсійних внесків зменшиться щонайменше на 37 млрд. грн. (313 млрд. грн.- 276 млрд. гривень), а дефіцит бюджету Пенсійного фонду може скласти орієнтовно 13 млрд. гривень.

Президент вказав на те, що уже з початку року спостерігаються значні розриви між доходною та видатковою частинами бюджету Пенсійного фонду унаслідок недоотримання власних надходжень. За даними самого Пенсійного фонду, доходна частина його бюджету за січень-березень склала 33,4 млрд. грн., видаткова - 40,1 млрд. грн., а загальна сума дефіциту - 6,7 млн. грн. У квітні (станом на 24 квітня) відповідно - 10,8; 13,7 та 2,9 млрд. грн.

За січень-березень залишок коштів на кінець звітного періоду зменшився на 3,0 млрд. грн. (з 3,5 до 0,5 млрд. грн.); у квітні його використано у повному обсязі. Це є критичним з огляду на те, що в бюджеті Пенсійного фонду не передбачено резерву коштів для поточних потреб. Як наслідок, Пенсійний фонд станом на 24 квітня поточного року заборгував державному бюджету 7,9 млрд. грн. (позичка, отримана з єдиного казначейського рахунку). Тільки за квітень ця заборгованість зросла на 2,9 млрд. грн.

"Така тенденція без вжиття дієвих заходів може мати дуже невтішний результат і привести виникнення заборгованості із виплати пенсій", - попередив Віктор Ющенко.

Він вказав на те, що професійно ця проблема має бути вирішена спільно урядом та Пенсійним фондом.

"Тільки через зміни до бюджету, через зміни макроекономічних показників, зміни планування Пенсійного фонду ми можемо дати якісну відповідь на те, як збалансувати Пенсійний фонд у 2009 році", - вважає Президент.

"Те, що відбулося за перші чотири місяці, велика засторога: або прагматики почнуть діяти, формувати професійні підходи до врегулювання цієї проблеми, або ми можемо стати перед обставинами, коли можемо заплатити надзвичайно високу соціальну ціну. Я би не хотів, щоб ми цією дорогою йшли", - сказав Президент.

Нарада відбулася за участю голови правління Пенсійного фонду Олексія Зарудного, заступника Міністра фінансів Володимира Матвійчука та заступника Міністра праці і соціальної політики Олени Гарячої.

Обговорити на форумі