друкувати


Через неправильне зберігання овочі додатково накопичують нітрати

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-04-27 04:41:45
З початком весни на прилавках магазинів та базарів побільшало ранніх овочів. Всі вони вирощені в закритому ґрунті або привезені з-за кордону. Про їхню безпечність для організму говорили у програмі "Український вимір", виробництва КГ ESG.

Завідувач лабораторією Інституту екогігієни і токсикології ім. Л. І. Медведя Ольга Голінько запевнила, що вся імпортована продукція перевіряється у спеціальних лабораторіях і відповідає усім нормам. Найбільший допустимий вміст нітратів у буряку – 1500 міліграмів на кілограм, найменший для томатів, яблук, груш, кавунів і винограду столових сортів – 60. Для редису, салатів, щавлю допустима норма – 1200 міліграм на кілограм продукту. Велике значення має зберігання цих продуктів, особливо впливає на якість підвищення температури, при якому починають відбуватися біохімічні зміни, через які відбувається додаткове накопичення нітратів. Тому потрібно уникати в’ялої та сухої зелені.

Заввідділом фітотерапії, системних методів профілактики та реабілітації Борис Скачко дуже обережно ставиться до ранніх овочів і вважає, що 70% нітратів людина поглинає саме з весняними продуктами. Тому, за можливістю слід цікавитися історією їхнього походження. А ще краще, радить спеціаліст, дочекатися врожаю відкритого ґрунту, який дозріває природнім шляхом без стимуляторів росту. Це і є оптимальний термін споживання овочів.

За словами фахівців, навіть на тих городах, які не обробляли хімічними добривами, врожай може виявитись з високим вмістом нітратів, якщо були порушені елементарні агротехнічні правила. Тому слід уникати стихійних ринків і купувати продукти лише в місцях організованої торгівлі. Для власної безпеки не забувайте просити у продавця довідку з лабораторії, в якій має бути вказано вміст нітратів, термін реалізації продукції, прізвище торговця і дата перевірки , повідомляє Український Бізнес Ресурс.

Обговорити на форумі