друкувати


Комп'ютерному вірусу "Чорнобиль" виповнилося 10 років

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-04-27 11:56:39
Перший глобальний вірус CIH, що також одержав назву "Чорнобиль" (Chernobyl), відзначає 10-річний ювілей. Перший глобальний вірус отримав таку назву, тому що атакував у день аварії на Чорнобильській АЕС.

"26 квітня 1999 року сталася глобальна комп'ютерна катастрофа: за різними даними, постраждало близько півмільйона комп'ютерів по всьому світу, ніколи ще наслідки вірусних епідемій не були такими масштабними і не супроводжувалися такими глобальними збитками", - згадує вірусний аналітик "Лабораторії Касперського" Євгеній Асєєв.

За його словами, тоді виявилися знищені дані на жорстких дисках, а на материнських платах деяких машин був пошкоджений вміст мікросхем BIOS.

"Це був перший вірус, який наніс втрати не тільки даним, що знаходяться на машині, але і вивів з ладу деякі комп'ютери цілком. В тому випадку, якщо BIOS не можна було переписати наново, комп'ютер можна було викидати на смітник", - відзначає в свою чергу керівник відділу антивірусних розробок і досліджень компанії "Доктор Веб" Сергій Комаров.

Свою назву CIH вірус одержав від скороченого імені свого творця - студента тайванського університету Чен Ін-Хау. Його друга назва - "Чорнобиль" (Chernobyl) з'явилося через те, що вірус активувався 26 квітня - день катастрофи на Чорнобильській АЕС.

"Автор вірусу зробив так, що, проникаючи в машину, вірус не чинив ніяких шкідливих дій. Він очікував 26 квітня кожен рік (саме цього дня вибухнула АЕС в Чорнобилі) і тоді спрацьовував", - говорить Комаров.

Чен Ін-Хау заразив комп'ютери в місцевому університеті. Через деякий час CIH вибрався за межі Тайваню: Австрія, Австралія, Ізраїль і Великобританія опинилися в числі перших країн, охоплених епідемією. Пізніше шкідливий код був зареєстрований і в декількох інших країнах, зокрема в Росії.

Вважають, що поява заражених файлів на декількох американських web-серверах, що поширюють ігрові програми, і послугувало причиною глобальної вірусної епідемії.

Відсутність офіційних скарг з боку тайваньських компаній дозволила Чену в квітні 1999 року уникнути покарання. Більш того, "Чорнобиль" зробив його відомим: завдяки написанню вірусу Чен Ін-Хау одержав престижну роботу в крупній комп'ютерній компанії. Він був арештований тільки 20 вересня 2000 року.

За словами Комарова, згодом з'являлися віруси, схожі з "Чорнобилем" схильністю до певної дати, проте такої шкоди комп'ютерам вони не задавали.

Давно минули часи, коли комп'ютерні злочинці, подібно Чен Ін-Хау, створювали віруси, щоб прославитися, відзначають спеціалісти. Діяння сучасних кіберзлочинців мають на меті лише збагачення , повідомляє ТСН.

Обговорити на форумі