друкувати


10 помилок молодого керівника

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-04-24 03:25:59
В один прекрасний день ви дізнаєтесь, що вас підвищили на посаді. Тепер ви самі - керівник! Однак чи все так просто, як здається на перший погляд?

"Я все знаю!" Якщо вас щойно підвищили до начальника виробничого відділу, вам може здатися, що ви знаєте про виробництво все. Навіть якщо це й так, ви, напевно, поки ще не можете досконально знати найголовнішу частину вашої роботи - як керувати колективом. Прислухайтеся до людей навколо вас. Не соромтеся запитати про те, чого не знаєте. Будьте відкритими для взаємодії.

"Я тут головний!" Повірте, всім уже відомо хто їх новий керівник. І вам не потрібно влаштовувати пишну презентацію з нагоди вашого входження в посаду "боса". Навпаки, ви повинні показати підлеглим, що ви вигідно відрізняється від колишнього керівника, і з вашим приходом все зміниться на краще.

"Я все розбудую по-своєму!" Не потрібно знову винаходити колесо тільки тому, що щось зроблено не так, як це зробили б ви.

"Я боюсь діяти ..." Можливо ви не просили про підвищення. Або ви не цілком упевнені в тому, що здатні впоратися з такою посадою. Але не дозволяйте цим думкам заважати вам працювати з максимальною віддачею, показуючи все, на що ви здатні. Пам'ятайте: вище керівництво ніколи б не поставило вас керівником на цю посаду, не будь у нього впевненості у тому, що ви можете добре справлятися з такою роботою.

"Мені не цікаві мої підлеглі." Можливо ви працювали пліч-о-пліч з цими людьми протягом багатьох років. Але це не означає, що ви їх прекрасно знаєте. Поспостерігайте за колективом та визначте, що його хвилює, як його спонукати до роботи, що люблять і про що вони переживають. Дізнайтеся більше про своїх підлеглих як про особистостей, оскільки це єдиний шлях до ефективного управління колективом. Ці люди допоможуть вам стати хорошим керівником, тільки приділіть їм свою увагу і час.

"У мене немає часу на спілкування з моїм босом, я тепер сам бос." З тих пір, як ваш бос підвищив вас, він зрозумів, що тепер ви станете дуже зайнятим, і у вас не буде часу на зустрічі з ним. Правильно? Насправді ні. Суть вашої роботи не змінилася з тих пір, як ви отримали підвищення, і ви, як і раніше, повинні допомагати своєму керівникові. Навчіться викроювати час для зустрічей з босом, на яких ви будете ділитися досвідом і отримувати рекомендації з управління підлеглими.

"Мене не цікавлять проблеми моїх підлеглих." Не можна відвертається від проблем в надії на те, що вони самі по собі зникнуть. Коли в колективі щось відбувається, вашим першим обов'язком стає вирішення проблемної ситуації, або посильна допомога. І це не означає, що ви не можете просити кого-небудь допомогти вам. Це означає, що ви є тією людиною, яка має допомагати як всьому колективу, так і його членам окремо.

"Я керівник, тому не можу собі дозволити сміятися." Те, що ви стали босом, не означає, що відтепер вам не можна дозволяти собі прості людські слабкості: сміх, емоції або випадкові помилки.

"Я не буду заступатися за свій колектив. Самі винні!" Не виключено, що на ваших підлеглих будуть тиснути. Інші відділи будуть вимагати злагодженої взаємодії, а ваш бос захоче перекласти свої турботи на ваших людей. HR-відділ може раптом вирішити, що у вашому відділі занадто висока заробітна плата. Тому ваша першочергова задача - захистити своїх підлеглих від всіляких утисків з боку, наскільки це можливо. І будьте впевнені, що подяки від колективу довго чекати не доведеться.

"Я боюся відповідальності ..." Подобається вам це чи ні, але на вас лягає відповідальність за все, що відбувається в колективі, незалежно від того схвалюєте ви це чи ні, знаєте про це або не маєте поняття. Все, що відбувається у вашому колективі, неминуче відбивається на вас. Ви повинні вибудувати взаємодію в колективі таким чином, щоб заздалегідь попереджати всілякі непотрібні "сюрпризи" і бути готовим нести відповідальність. Відповідальність - це зворотний бік влади і неминучий її супутник.

Джерело: JOB.ukr.net
Обговорити на форумі