друкувати


Дачні винаходи з Прикарпаття

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-04-24 01:41:10
У доробку винахідника з Івано-Франківська Євгена Стельмаха десятки винаходів для полегшення праці на дачних ділянках.

Ці дні традиційно вважаються гарячим сезоном для дачників та городників. Тисячі людей, покинувши міську суєту, поспішають покопирсатися на грядках, або просто побути на природі. А для іванофранківського інженера Євгена Стельмаха кожне перебування у невеличкому будиночку в селі Хриплин біля обласного центру Прикарпаття це новий винахід.

За кілька кроків від ошатного будинку з червоної цегли пан Стельмах з неабиякою гордістю показує химерну високу споруду. "Це роторний вітродвигун, який я виготовив з підручних матеріалів, - пояснює інженер. - З його допомогою можна легко і просто, а головне без особливих фінансових затрат, нагріти воду чи приготувати їжу".

Для нового дачного сезону пан Стельмах приготував чимало технічних новинок. "Умовно ці винаходи можна поділити на кілька категорій, - розповідає інженер. - Це енергозберігаючі технології, нові засоби охорони та пристрої для полегшення обробки земельної ділянки".

Досить цікавим є спеціальний енергозберігаючий посуд від пана Стельмаха. Часто варячи обід на дачі хриплинський винахідник помітив, що 47 відсотків тепла іде не на те, щоб усе швидко зварилося, а на огрівання приміщення. А разом з теплом ідуть на вітер й гроші. Отож він придумав такі каструлі, що, коли готувати в них їжу, то все не тільки дуже швидко вариться, але й не втрачається дорога теплова енергія. Подібний прилад має пан Євген і для швидкого нагрівання води. Він досить простої конструкції.

Особливою популярністю серед шанувальників винахідницького таланту Стельмаха користуються охоронні пристрої для заміських будинків. І хоча зараз на ринку і в різних спеціалізованих магазинах є досить багато подібних конструкцій, для охорони своєї дачі пан Євген придумав цілу систему. Ще при спорудженні будинку він зміцнив стіни металоарматурою. На вхідних дверях висить кодовий замок на кілька ключів. Якщо би злодію і вдалося відкрити один, то кілька інших - ні в якому разі. А від дрібних хуліганів вікна захищені спеціальними металевими штори, які можна відкрити тільки перебуваючи у будинку.

Надійно захищено й дах, адже не таємниця, що зловмисники проникають на дачі, просто розібравши шифер. Аби такого не трапилося Євген Стельмах натягнув під дахом сталеву сітку. На ній світловідбивною фарбою навіть написано застереження для злодіїв, що ламання чи різання цієї сітки є небезпечним для їхнього життя. Запатентував місцевий кмітливець світловий і звуковий засіб сигналізації. Якщо хтось сторонній вломиться на подвір’я, то мені одразу на мобільний телефон надійде сигнал.

А найцікавішим ноу-хау для дачників є мобільна годівниця для собак. Люди часто залишають на дачі чотирилапих друзів. І це неабияка проблема, бо доводиться по два рази на день приїжджати та годувати тварин, або просити сусідів. Ті, в свою чергу, можуть забути закрити хвіртку чи увімкнути ту ж сигналізацію. Одним словом, клопотів доволі.

Мав і пан Стельмах таку мороку, тому й придумав цю годівницю. Суть винаходу в тому, що, їдучи з дачі, власники тварин, можуть залишити дозовану на кілька раз їжу в спеціальній термокамері (узимку) чи міні-холодильнику (улітку). У цих ємностях є кілька лотків зі стартовими полозками, до яких прикріплений мобільник. Отож, при дзвінку на цей мобільник приводиться в дію механізм, за допомогою якого виїжджає з камери лоток з їжею. До того ж, собака швидко звикає до такого годування.

Автор: Галина ПЛУГАТОР, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі