друкувати


Ви вмієте правильно сидіти за комп

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-04-24 12:21:01
Неправильна поза може призвести до жахливих болів в спині, поясниці і шиї. Навчитися правильно сидіти зовсім не важко. Перш за все підтримуйте спину:

Стілець обов'язково повинен мати зручну спинку, з природним вигином. Між спинкою стільця і вашою спиною не повинно бути зазору - такий стілець бере частину навантаження на хребет на себе.

Зручне положення ніг: Ноги повинні стояти на підлозі так, щоб ступні були паралельні підлозі.

Мінімізуйте рухи: Не розташовуйте потрібні вам речі так, щоб вам треба було постійно за ними тягнутися, нахилятися і обертатися. Хай все буде на відстані витягнутої руки.

Положення плеча і руки: Клавіатура і мишка повинні бути на рівні ліктя.

Зап'ястя: Купіть собі клавіатуру з опорою для рук. Розслабляйте пальці при друкуванні. Непотрібна напруга викликає передчасну втому. Користуючись мишкою, також розслабляйте руку. Рухаючи мишкою, переміщайте всю руку, а не тільки зап'ястя.

Шия: Розташуйте монітор і вікна на ньому безпосередньо перед вами. Намагайтесь не викручувати шию ні в один бік. Сядьте на стілець, закрийте очі і розслабтесь. Коли ви їх відкриєте, прямо перед вами буде крапка, в якій розташовуватиметься центр екрану. Використовуйте, якщо потрібно, підставки під монітор.

Мінімізуйте навантаження на очі: Розташовуйте монітор на відстані витягнутої руки. Не ставте монітор біля джерел яскравого світла. Відрегулюйте яскравість, контрастність, розмір шрифта під себе. Давайте очам перерву протягом дня.

Зробіть гімнастику для очей: сконцентрувавши погляд на олівці, наближайте і віддаляйте його від обличчя, не відриваючи погляду. Погляньте у вікно і зосередьте погляд на якомусь дальньому об'єкті. Повторіть це декілька разів.

Робіть перерви: Не обов'язково взагалі нічого не робити - змініть діяльність, обдзвоніть клієнтів замість сидіння за монітором.

Періодично потягуйтесь: Це тренує м'язи.

Джерело: Газета.ua
Обговорити на форумі