друкувати


Важка фізична праця продовжує життя

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-04-23 02:47:21
Американські вчені дійшли висновку, що важка фізична праця продовжує життя. Звичка багато працювати допомагає організму стійко витримувати стреси, виховує організованість.

Розповісти про це докладніше ми попросили головного лікаря Львівського обласного центру здоров’я Юрія Островерху.

Основними рисами характеру працелюбних людей є надійність, повага до оточуючих, здоровий глузд. Саме такі риси характеру, на думку вчених, сприяють довголіттю. Перевага важкої праці й у тому, що вона виховує самодисципліну. На думку дослідників, людина, яка знає, що зранку на неї чекає робота, не засиджується з друзями за випивкою, не переглядає допізна телепередачі. Жорсткий режим вимагає тривалого сну - це допомагає тримати організм у тонусі. Здоровий спосіб життя, відмова від куріння та зловживання спиртними напоями, правильне харчування – запорука довгої молодості та тривалості життя.

Та, як зауважує Юрій Островерха, не варто плутати працелюбність зі зловживанням важкою роботою, яка виснажує організм та провокує різноманітні захворювання. Важливо, щоб людина виконувала свою роботу з любов’ю та позитивними емоціями, не переобтяжуючи себе. Дослідження кавказьких народів, де найбільша кількість довгожителів, показало, що ці люди ніколи не лінувалися, багато рухалися, щодня були фізично активними, але керувалися здоровим глуздом.

Безумовно, працювати на вулиці краще, ніж в офісі. Тривале перебування тіла в одному положенні негативно впливає на серцево-судинну систему. Брак свіжого повітря виснажує організм. Щоб зберегти здоров’я, офісним працівникам необхідно компенсовувати час, проведений у приміщенні. Медики кажуть, що м’язи ніг – це наше друге серце. Сидячий спосіб життя, можна порівняти з повільною смертю. Варто взяти собі за звичку щодня повертатися додому пішки. Найкраще, щоб шлях пролягав через парк: якщо такої можливості немає, необхідно якомога частіше влаштовувати вилазки на природу, прогулянки у скверах. Японські вчені стверджують – щодня необхідно робити не менше десяти тисяч кроків. Майже всі жителі Країни сонця, що сходить, носять із собою крокоміри. Перед тим, як зайти ввечері додому, перевіряють дані пристрою: якщо кількість кроків недостатня, продовжують ходити навколо будинку.

Фізичне перевантаження також негативно відбивається на здоров’ї, недаремно в народі кажуть: "Від роботи коні дохнуть". Коли розпочинається сезон робіт у полях та на городах, медикам нудьгувати не доводиться. Чимало завзятих "дачників", незважаючи на стан свого здоров’я та похилий вік, не розгинаються від ранку до вечора. Тривале перебування в нахиленому положенні призводить до проблем з серцево-судинною системою навіть у здорових людей. Небезпечно працювати у спеку: навіть у ті дні, коли сонце не дуже палюче, потрібно покривати голову.

Зважати на особливості організму та систематично консультуватися з лікарем потрібно й тим людям, у кого фізична робота – основний фах. Варто стежити, аби хребет весь час перебував у максимально випрямленому положенні, яке також необхідно постійно змінювати. Не можна ігнорувати обідні перерви та "п’ятихвилинки" для відпочинку.

Автор: Лариса ПОПРОЦЬКА, Високий Замок
Обговорити на форумі