друкувати


Мільйони доларів заради реформ

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-04-23 01:57:44
Гранти на таку суму вчора представили працівники Міжнародного фонду "Відродження" та "Східна Європа". Конкурс відбувається в рамках програми "Об'єднаймося заради реформ" UNITER, що фінансується Агентством з Міжнародного розвитку США та реалізується за підтримки Міжнародного Фонду "Відродження". Загальна мета конкурсу — забезпечити участь громадськості на місцевому рівні у процесах планування політики та реформ, підвищити обізнаність громадськості щодо процесу децентралізації в Україні.

У конкурсі можуть брати участь офіційно зареєстровані неприбуткові ОГС з усіх регіонів України, які мають досвід та спроможність реалізовувати проект, але преференція надається регіональним громадським організаціям. Всі заявки надіслані на конкурс будуть оцінюватися відповідно до критеріїв конкурсу: відповідність та ефективність діяльності проекту, реалістичність та життєздатність, можливість співфінансування у сумі 10 відсотків від загальної суми гранду, a також креативність, успішний досвід реалізації проекту, членство в коаліціях і мережах.

Теми для конкурсних проектів найрізноманітніші — протидія корупції, діяльність місцевих рад, співпраця між громадськими об'єднаннями з метою спільного вирішення ключових проблем регіонального розвитку, сприяння співпраці консультуванню та обговоренню між різними групами зацікавлених сторін, організація громадських груп та ініціатив.

Максимальний розмір гранту складає 25 тисяч доларів, а середній розмір грандів планується 10-15 тисяч. Загальний бюджет конкурсу 340 тис. Доларів. Орієнтовна тривалість проекту 12 місяців. Результати будуть оголошені до 10 червня. Загалом гранди на реалізацію проектів можуть отримати до 20 організацій.

Гроші будуть видані на проекти громадського спрямування. В Івано-Франківську місцеві громадські організації уже знають на що потратити гроші та пропонують проконтролювати передвиборчі обіцянки політиків і надати допомогу молодіжним громадським організаціям, аби ті справді були незалежним. Адже, як правило, такі структури фінансуються кимсь із політиків або представників бізнесу, отож про демократичність та неупередженість організацій говорити годі.

Автор: Галина ПЛУГАТОР, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі