друкувати


Міжнародне визнання калуських школярів

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-04-23 01:50:43
Восьмикласниця сьомої школи Ірина Королюк та одинадцятикласниця ЗОШ №4 Юлія Карабанович з Калуша отримали нагороди VII Міжнародного конкурсу з українознавства для учнів 8-11 класів загальноосвітніх закладів, який проводить Науково-дослідний інститут українознавства Міністерства освіти і науки України за сприяння Міністерства України у справах сім’ї, молоді та спорту, Міністерства закордонних справ України і Міжнародної асоціації "Україна і світове українство".

Як повідомила лауреат премії ім. Костянтини Малицької, вчителька географії і українознавства сьомої школи Галина Глущак, на конкурс, який проводився у три етапи, були надіслані кілька сотень науково-дослідницьких робіт з усіх куточків України, а також Молдови, Болгарії, Казахстану, Білорусі, Грузії. Для участі у завершальних етапах оргкомітет відібрав 83 учасників. І серед них її вихованка Ірина Королюк зайняла перше місце, а учениця четвертої школи Юлія Карабанович — третє.

Разом з Галиною Ярославівною Ірина досліджувала Різдво на Калущині, а захищала свою роботу, представши перед столичним журі у бойківському строї. Праця над цією науково-дослідницькою роботою, говорить дівчина, дає змогу дізнатися щось нове, раніше невідоме, але нагромаджене досвідом поколінь, дозволяє творити себе і новий український світ. Така робота приносить Ірині задоволення, радість творчості, оскільки бачить продукт власної праці. Спочатку їй навіть не вірилося, що вона переможець конкурсу такого високого рівня, і тільки коли приїхала в Калуш і тут усі вітали, усвідомила це. У нагороду дівчина отримала Сертифікат на путівку до українського дитячого центру "Молода гвардія", де вона разом з іншими трьома переможцями конкурсу відпочиватиме з 24 червня по 14 липня.

Це не перша перемога Ірини в поточному році. Вона брала участь у ІV етапі ІХ міжнародного конкурсу знавців української мови ім. П.Яцика, а також зайняла перше місце з української мови та літератури на ІІІ (обласному) етапі предметних олімпіад. Як зауважив директор ЗОШ №7 Володимир Кіндрат, завдяки цій перемозі Ірини за підсумками обласних олімпіад навчальний заклад цьогоріч другий за рейтингом серед шкіл міста і поступається тільки ЗОШ №6 (минулих років ЗОШ №7 була четвертою). Вчителі кажуть, що це родинне: брат Ірини одинадцятикласник Богдан зайняв торік друге, а цього року третє місце в області на олімпіаді з географії. Днями до школи на ім’я Богдана Королюка надійшов диплом лауреата Всеукраїнської історико-географічної експедиції учнівської та студентської молоді "Історія міст і сіл України" 2007-2008 навчального року у напрямі нарисів і описів. Богдан разом з керівником Г.Глущак представляв тут роботу "Калуш крокує у майбутнє".

Юлія Карабанович отримала у Києві диплом за кращу науково-дослідницьку роботу у номінації "Україна і світ" та за зайняте ІІІ місце в інтернет-олімпіаді з українознавства. Дівчина представила на конкурс дослідження "Трагедія Закерзоння: історія, суть, наслідки" (до 65-ї річниці початку депортації українців із Закерзоння). Науково-дослідницькою роботою під керівництвом вчительки історії Світлани Загребельної Юля займається уже протягом кількох років. І, як бачимо, має досить вагомі результати. Минулого року вона була переможцем Всеукраїнського конкурсу "Краса і біль України" за напрямком "З попелу забуття".

До речі, обидві вчительки плідно працюють не тільки зі своїми учнями, а й над удосконаленням методичної роботи. Днями Г.Глущак та С.Загребельна стали переможцями Всеукраїнського конкурсу методичних розробок на краєзнавчу тематику. На конкурс вони відправили спільну розробку "Методично-інформаційне забезпечення до краєзнавчого курсу "Наше місто" й перемогли. І це при тому, що в загальноосвітніх навчальних закладах Калуша курс "Наше місто" з метою популяризації знань про рідний населений пункт ввели тільки в цьому навчальному році.

Автор: Дарія ОНИСЬКІВ, "Дзвони Підгір’я" для Коломия ВЕБ Порталу
Обговорити на форумі