друкувати


Є нагода… почитати

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-04-23 01:29:36
Сьогодні відзначають Всесвітній день кни́ги й а́вторського права. Ще у 1995 році. ЮНЕСКО обрала цю дату з огляду на її символічність для світової літератури.

Адже саме цього дня 1616 року померли Сервантес, Шекспір і Лопе де Вега, а народилися Моріс Дрюон і Володимир Набоков. Традиція святкування Дня книжки народилася у іспанській, де 23 квітня, коли католики святкують день Юрія, традиційно дарували троянду за кожну куплену книжку.

Нині Всесвітній день книги й авторського права святкують у 190 країнах світу. 23 квітня велике міста на рік отримували статус всесвітньої столиці книги. Ця ініціатива також була запропонована ЮНЕСКО в 2001 році. У місті, що було вибрано столицею, упродовж року, організовує заходи міжнародного масштабу, передбачені також відкриття бібліотек, культурних центрів, проведення семінарів та книжкових свят.

Відбирають книжкові столиці учасники спеціального комітету, куди входять представники Міжнародного союзу видавців, Міжнародної федерації книгопродавців, Міжнародної федерації бібліотечних асоціацій та установ та ЮНЕСКО.

Автор: Галина ПЛУГАТОР, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі