друкувати


Вивчалась робота закладів культури Рогатинщини

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-04-23 01:16:51
22 квітня робота окремих закладів культури Рогатинського району вивчалася управлінням культури Івано-Франківської облдержадміністрації.

В зустрічі приймали участь начальник управління культури Івано-Франківської облдержадміністрації В.Федорак, директор Івано-Франківського художнього музею М.Дейнега, головні спеціалісти управління культури, наукові працівники філіалу художнього музею у Рогатині, перший заступник голови Рогатинської райдержадміністрації В.Андрейків, начальник Рогатинського відділу туризму і культури Н.Синишин, представники місцевого самоврядування сіл Липівка та Кліщівна.

Метою виїзної наради була підготовка фольклорного фестивалю "Пісні Опілля", присвяченого 505-й річниці з дня народження Насті Лісовської (Роксолани), який планується провести в червні ц.р.; вивчення стану проведення реставраційних робіт в церкві Святого Духа (1598 р.); обговорення можливостей створення музею Насті Лісовської та ін.

Учасники наради оглянули церкву Святого Духа (1598 р.), зокрема проведені реставраційні роботи. Ця тризрубна дерев’яна церква є однією з найцінніших культових споруд України, тут збережено ікони з різних храмів Рогатинщини, стародруки, скульптури, надгробні плити. Однією з унікальних пам’яток є прекрасний ренесансовий іконостас (1650 р.). Також, оглянуто музей – садибу М.Угрина-Безгрішного.

Одним з питань виїзної наради було вивчення стану діяльності сільських закладів культури. З цією метою відвідали будинок культури та сільську бібліотеку в с.Липівка та будинок культури у с.Кліщівна. Стан приміщень, результати роботи закладів культури засвідчили про те, що в них працюють справжні професіонали своєї справи. Цікавим було вивчення досвіду співпраці закладів культури з органами місцевого самоврядування та підприємницькими структурами – подібна співпраця сприяє розвитку культури у сільській місцевості.

Районна та міська влада Рогатина зацікавлені у створенні музею Роксолани. На даний час проводиться пошук придатного для музею приміщення, проводиться збір музейних матеріалів, популяризується краєзнавчі дослідження.

Керівництво району зацікавлено у підтримці розвитку культури – адже сьогодні Рогатинщина поєднує унікальні пам’ятки історії та архітектури, творчість самобутніх колективів – все це цікаве відвідувачам області та району. В поєднанні з відомими лікувальними здравницями, чистими водоймами та заповідними лісами, вдалим географічним розташуванням, є всі підстави говорити про Опілля, як про перспективний рекреаційний регіон.

Автор: Андрій ЧЕМЕРИНСЬКИЙ, головний спеціаліст із взаємодії з ЗМІ Управління культури Івано-Франківської ОДА
Обговорити на форумі