друкувати


"Rzeczpospolita": Щоб Україні жилося краще

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-04-22 03:19:21
"Щоб Україні жилося краще" – це побажання багатьох з нас, зокрема українського президента Віктора Ющенка. Це – теж заголовок статті у сьогоднішньому щоденнику "Rzeczpospolita". Автором допису є український президент.

Починається стаття так: "У грудні 2004-го року світ дізнався про нову назву - "Україна"... Президент Ющенко, однак, не повертається до легенди Помаранчевої революції, а зосереджується на "закулісних іграх". "Під народним тиском попередня влада погодилася поступитися місцем новій, але за умови зміни Конституції, - пише Віктор Ющенко. – Тоді нашвидкуруч, без консультацій у парламенті, без оцінки експертів, було внесено зміни у найважливішому законі. Таким чином ініціатори тодішніх конституційних змін запустили бомбу з годинниковим механізмом, - пише теперішній український президент і пояснює: - Президента позбавлено багатьох повноважень, з парламенту зняли відповідальність перед виборцями, а довгоочікувану реформу системи місцевого самоврядування відкладено у довгу шухляду, – читаємо у щоденнику. Ющенко пояснює, яку мету переслідували "ініціатори змін": "Загальне безладдя політичної системи позбавляє нашу країну реальних шансів на справжні зміни", повідомляє Польське радіо.

Президент України пише про зміни, які хотів запровадити у своїй країні. За взірець треба було б взяти Польщу та проект змін, реалізований тут після 1989 року, "завдяки чому фінансові засоби у Польщі використовуються набагато ефективніше". Віктор Ющенко теж порушує питання виборів в Україні. "Аби результат виборів дав нову політичну якість, потрібно сповнити необхідні для української демократії умови – це зміна виборчої системи і обмеження імунітету парламентарів", – пише Ющенко на шпальтах газети "Rzeczpospolita".

Обговорити на форумі