друкувати


В Україні більше 600 пільг

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-04-21 01:18:15
З метою систематизації пільг експертами Центру громадської адвокатури було складено Каталог пільг. Також він може бути корисним для громадських правових приймалень, організацій, які працюють з пільговими категоріями.

Право на отримання пільг регламентуються майже 50 законодавчими і підзаконними правовими актами. Не всі громадяни знають повного обсягу пільг, які передбачені законодавством для їх пільгової категорії. Зазвичай, громадяни знають лише основні види пільг, такі як знижка на оплату житлово-комунальних послуг, безкоштовний проїзд у транспорті, безкоштовне забезпечення лікарськими препаратами тощо, однак більшість громадян і не здогадуються, що категорія пільговиків, до якої вони належать, має право, наприклад, на безкоштовну правову допомогу, право на першочергове отримання земельної ділянки, пільгове оформлення кредиту. Таких пільг можна назвати безліч. Проте багато із них також не мають фінансування, повідомляє Майдан.

Презентація Каталогу відбулась на круглому столі "Реалії та перспективи системи пільг в Україні", де були присутні як громадські організації соціального спрямування, так і представники органів соціального захисту.

В каталозі зазначені конкретні пільгові категорії громадян та які пільги для них передбачені. Загалом каталог містить 611 видів пільг, та окремий додаток, що стосується пільг, які встановлені Львівською міською радою. Однак за словами керівника проекту Оксани Коваль: "Навіть даний систематизований Каталог пільг є ще не повним, і буде доповнюватися та змінюватися протягом дії всього проекту, визначатимуться ті, які не мають фінансування та забезпечення."

Ознайомитись з Каталогом пільг Ви можете на сайті проекту www.pilga.in.ua.

Каталог складено в рамках проекту "Реформування існуючої системи пільг та привілеїв в Україні – наближення до європейських стандартів" за підтримки Міжнародного Фонду "Відродження".

Обговорити на форумі