друкувати


Герметична двомісна субмарина з Росії

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-04-21 12:55:55
Російські інженери з компанії Marine Innovation Technologies (MIT) розробили дуже незвичайний пристрій - двомісну субмарину, якою з легкістю можна керувати за допомогою педалей. Оснастити субмарину педалями, і зробити її при цьому робочою, вдалося за допомогою інноваційних розробок, одну з яких вчені називають "ефект Коанда".

Субмарина невелика в розмірах: 3,5 метра в довжину, 1,2 метра у висоту, і 2 метри в ширину, що дозволяє без особливих проблем транспортувати її. Вага субмарини становить близько 1,5 тонн. Пристрій здатний розвивати відчутну швидкість - від 2 до 5 вузлів на поверхні і 2-3 вузла під водою на глибині до 30 м, повідомляє Новости технологий.

Розробники запевняють, що управляти субмариною вкрай просто, і для цього не потрібне попереднє навчання. Педалі, кермо, мінімум кнопок й індикаторів нікого не приведуть у замішання. Бортові системи здатні функціонувати як вручну, так і в автоматично.

Транспортний засіб має високу ступінь маневреності: він може рухатися вперед, назад, вгору і вниз, і обертатися навколо вертикальної осі. Пасажири зможуть милуватися захоплюючим підводним світом, адже майже вся поверхня субмарини прозора.

Ціна цього чудового пристрою відносно низька, вона коливається між USD $ 30000-70000, що практично задарма, у порівнянні з іноземними, більш складними аналогами.

Творці вважають, що субмарина буде користуватися попитом при наукових дослідженнях і підводних зйомках. На даний момент, Marine Innovation Technologies шукає інвесторів для створення дослідного взірця, перш, ніж налагодити промислове виробництво. Якщо все пройде успішно, компанія планує випускати 10 000 транспортних засобів щорічно.

Обговорити на форумі