друкувати


Побутова депресія не страшна оптимістам

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-04-16 05:35:21
Найчастіше весняна мінливість настрою у людини зумовлена осінньо-зимовим періодом. Навесні організм повинен перелаштуватись до іншого ритму життя. Такі зміни супроводжуються побутовою депресією.

"Депресія багато факторне захворювання, якщо ми говоримо про клінічну депресію, яка лікується у стаціонарі, то це важкі ендогенні форми, тобто психози та реактивні стани у людини. Наприклад, невдачі та нездійснені плани, постійні стреси. Якщо говорити про весняну депресію, або так звану побутову, то люди часто не звертаються до психіатрів з такою проблемою, - розповідає лікар-психіатр обласної психоневрологічної лікарні № 3 Андрій Кісельов. - Тобто не те що ми вкладаємо у поняття депресії у психіатрії, а те що вкладаємо у поняття депресія у побуті, у народі".

Людина відчуває спадок сил, виснаження, астенію, неспроможність легко та швидко вирішувати справи. Побутова депресія супроводжуєшся різними віковими чинниками. До прикладу, гормональні сплески у підлітків не можна порівнювати із змінами емоційного стану у вагітних жінок, чи жінок у період клімаксу. Організм людини протягом життя переживає кілька стадій фізіологічних змін, на фоні яких і виникають депресивні стани. Але людина завжди стає вразливою навесні.

Зміна часового ритму, перехід на так званий літній час може впливати на здоров’я. Психіатри радять уникати установок "Я собою не задоволений. Я хотів того, а зміг це. Я дратівливий. Я погано сплю". Необхідно виробити маральну та фізичну силу встигати за своїми бажаннями.

Автор: Дарка ДОРОШ, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі