друкувати


Товмачиківська колонія: Великдень за ґратами

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-04-16 05:11:41
Як готуються до світлого свята Воскресіння Христового ув’язненні чоловічої колонії №41 у Товмачику, бачив кореспондент Коломия ВЕБ Порталу. Товмачиківська колонія знаходиться за кілька кілометрів від Коломиї.

Територія закладу обгороджена муром, зверху колючий дріт. Та всередині вигляд не такий моторошний як зовні. Посеред території тюрми чимала церква, збудована самими в’язнями на початку 90-х років. Навколо бараки на стіни яких намальовані різноманітні пейзажі. Є спортивний майданчик та так звана зона відпочинку, де в’язні передусім дивляться телевізор, можуть почитати книжку, журнал чи газету.

Минулого року у в’язниці завершили будівництво невеликого фонтану та розпочали будівництво футбольного поля. Нині будівельні роботи на футбольному полі припиненні, на волі криза і фінансування не надходить, розповідають засуджені.

Найбільшою гордістю у Товмачиківській колонії є храм. Про тюремну церкву кажуть, що то була перша культова споруда для засуджених в країні, у якій почалась перебудова. До в’язниці час від часу приїжджають католицькі, православні та протестантські священнослужителі. У Великдень усі чоловіки зберуться біля храму на плацу на урочисту літургію. У тюремній столові планують святкове меню, для більшості ув’язнених це буде єдина радість у святкові дні.

У весняний час засуджені не нудьгують, на території установи кипить робота. Чоловіки довкола храму копають клумби та висаджують чорнобривці, обрізають рози, інші засуджені білять дерева та бровку, малюють підлогу у бараках.

"Цього тижня багато людей приїжджає на побачення, передають передачі, бо наближається Пасха, - розповідає тюремний психолог Андрій Назаров. - Десь до 30% в’язнів ніхто не приїжджає. Трапляється так бо нікому навідати, або найближчі люди живуть дуже далеко". Загалом свій термін відбувають 797 осіб практично з усіх регіонів України. Аби нічого забороненого не потрапило на територію колонії усі мусять пройти перевірку. У торбах близькі засуджених привезли передусім харчі, одяг, та засоби гігієни. У зоні задля безпеки не дозволяється користуватись мобільним телефоном. Усю техніку відвідувачі залишають поза установою. Отримати побачення в’язень може раз у три місяці.



Автор: Дарка ДОРОШ, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі