друкувати


Дерев’яні храми ще може врятувати

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-04-16 04:58:56
Дерев’яні старовинні церкви – це, безумовно, окраса України. Адже вони виражають справжні національні риси архітектури. На Львівщині за останні десятиліття знищені понад 150 дерев’яних церков.

Пожежники не відкидають той факт, що були й зумисні підпали. Щоб унеможливити подібне варварство, еменесники укладають договори про відповідальність з представниками церковних громад. Але справа виявилась не з легких.

У своєму первісному вигляді на Львівщині збереглися унікальні дерев’яні церкви у Дрогобичі, Потеличах, Жовкві, Дернові, а рідкісні шедеври - дерев’яні костели є у Розлучі, Язлівчику.

На сьогодні 490 дерев’яних храмів - пам’ятки сакральної архітектури. У радянський час їх було близько 800, у більшості мистецтвознавці створили музеї, таким чином і зберегли сакральні пам’ятки архітектури. Однак лише за останні 5 років в області згоріли 28 дерев’яних храмів. Два роки тому у попіл перетворились аж 7 унікальних дерев’яних пам’яток архітектури.

Одна з причин – неналежне електричне обладнання у храмах, недотримання пожежної безпеки при опаленні церкви, безвідповідальність парафіян, часто й настоятелі ігнорують правила пожежної безпеки. Однак є чимало навмисно організованих підпалів дерев’яних храмів.

Зумисний підпал

Прокуратурою порушені 3 кримінальні справи за зумисний підпал церков. Як правило, за цим стоїть громада містечка чи села, яка на місці старої дерев’яної церкви хотіла збудувати великий цегляний храм, більший, аніж у сусідньому селі. Дозвіл під забудову людям не надають, бо мають стареньку церкву, тому у короткому часі підпалюють дерев’яний храм.

Лише 200 церковних громад з 1953, які начисляються в регіоні, уклали договори про охорону приміщень храмів. Повідомив полковник цивільного захисту управління МНС у Львівській області Олег Демідонт зазначив: "Заключені перші договори, що стосуються охорони цих приміщень, це може бути чергування, встановлення технічних засобів, запровадження протипожежних заходів. Також ми розробили відповідні пам’ятки про заходи пожежної безпеки у культових спорудах".

Однак доволі часто пожежники не можуть з’ясувати, хто власник сакральної пам’ятки архітектури. Священик не бере на себе відповідальність за збереження дерев’яного храму, і ніхто, зрештою, не хоче брати на себе відповідальність за дерев’яний храм.

На цей рік в обласному бюджеті передбачені 200 тисяч гривень на збереження дерев’яних храмів. З цих коштів деякі дерев’яні церкви оброблять спеціальним протипожежним засобом.

Нині чимало сакральних пам’яток архітектури на Львівщині знищені й естетично. Парафіяни оббивають дерев’яні церкви бляхою, пластиком, обмуровують, яскравими фарбами замальовують ікони та старовинні іконостаси. Щоб такі випадки не допускати, для священиків проведуть лекції з мистецтвознавства, повідомляє Радіо Свобода.

Обговорити на форумі