друкувати


Rzeczpospolita: Україна не збанкрутує

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-04-16 04:36:12
Україна не збанкрутує – ось під такою обнадійливою заявою газета "Rzeczpospolita" друкує розмову з головою Першого Українського Міжнародного банку Рафалом Ющаком. Пан Ющак наголошує, що Україна переждиває кризу, але напевно це не є крах.

За його словами, зовнішня заборгованість України – поки не надто велика, тому він не вірить у банкрутство держави. Сценарії подій, на погляд Рафала Ющака, можуть бути різними. В основному непокоїть однак відсутність ширшої стратегії щодо виходу з кризи, та загальна тенденція легковажити ризик. Якщо буде позитивний імпульс у секторі металургії, сільського господарства та в харчовій промисловості – це може надати темп усійукраїнській економіці – твердить Ющак. Однак, великою помилкою було припинення реформ у час, коли на це були відповідні кошти – говорить Ющак у розмові з журналістами газети "Rzeczpospolita". Шеф Першого Українського Міжнародного банку переконує, що Україна надалі задлишається дуже привабливим ринком. Україна – це держава з перспективою, у якій живуть підприємливі, завбачливі люди – і їм просто не може не вдатися – стверджує Рафал Ющак.

У тижневику "Newsweek" – стаття присвячена Україні в контексті роботи зв’язаної з організацією чемпіонату Євро 2012. Міхал Кацевич пише: Українці, щоб підготуватися до Євро 2012, мусять подолати економічний застій, політичну кризу, корупцію, а в першу чергу – мусять мати бажання реформувати свою країну. Тимчасом, як пише Кацевич – українці не сприймають Євро 2012, як нагоди для реформ. У принципі, українці взагалі не переймаються чемпіонатом, оскільки вважають, що це справа для влади. Влада, в свою чергу, дивиться на олігархів, у яких –знову ж таки - свої проблеми.

"Ми Євро зорганізуємо, бо вміємо робити показуху" - іронізує київський публіцист Ігор Шама. "Спершу багато шуму, великі плани, а потім – велика імпровізація, щоб тільки влада була задоволена". На Сході без змін.

Польща веде переговори з НАТО у справі чергових інвестицій в інфраструктуру – довідалася газета "Rzeczpospolita". За повідомленнями щоденника, до 2014 року на будівельних інвестиціях Альянсу польські фірми зароблять понад 3 мільярди злотих, тобто майже один мільярд доларів.

Газета пояснює, що ідеться про облаштування летовищ у місцевостях Повідз, Ласко та Мінськ Мазвоєцький, які мали б отримати нові інсталяції, які збільшили б захисні можливості цих баз. НАТО ретельно платить за виконану роботу, але також дуже скпупульозно розраховує витрачені гроші. І хоч атлантична коаліція планує економити – Польща залишиться найбільшим будівельним майданчиком. Північноатлантичний Альянс вже вклав у Польщі четверть мільярда євро. Інвестиції, які заплановані на найближчий час можна оцінювати на суму 750 мільйонів євро – наголошує "Rzeczpospolita", повідомляє Польське радіо.

Обговорити на форумі