друкувати


Gucci забракло фантазії :) Писанкар з Коломиї допоміг… (фото)

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-04-15 03:49:40
"Дизайнерів не цікавить символіка, чи та писанка. Їх цікавить, щоб гарно плаття дивилося", - до такого висновку дійшов відомий нині вже і в Україні писанкар Олег Кіращук завдяки модному закордонному бренду "Gucci".

Ця історія сколихнула весь світ і докотилася до коломиян. Давайте детальніше розберемося хто такий пан Олег та що за пригода сталася з його писанками. З цією метою я завітала до помешкання Кіращуків. Мене зустрів жвавий і веселий господар.

Писанкар розпочав із розповіді про своє коріння. Дідусь по маминій лінії дуже гарно малював, мама теж творча людина, а дідусь по татовій лінії був славним майстром на весь Космач, він робив колеса до возів. Саме цим пояснює пан Олег свій дар, ще й середовище, в якому зростав, цьому сприяло.

В шостому класі мама віддала хлопчика до художньої школи. За 4 роки Олег навчився впевнено тримати олівець у руці та самовиражатися на папері. Далі поступив у Прикарпатський університет імені Василя Стефаника на художній факультет, після закінчення якого отримав диплом по спеціальності "викладач образотворчого мистецтва і креслення"

Вже тоді творча натура давала про себе знати, пробував зайнятися чимось грандіозним. Писав повісті, які надрукували в газеті "Зірка", які читали на радіостанції "Зміна", а також малював карикатури для журналу "Перець".

Перші спроби в писанкарстві здійснив пан Олег ще в далекому 1985 році, коли йому було лише 13 років, тоді і гадки не мав, що це ремесло стане справою його життя... В думках юний Олег бачив себе чи журналістом, чи художником-аніматором. Як згадує митець, що вже тоді "погоду робив" на базарі в Космачі, всі покупці писанок були його і він на той момент сім’ю годував.

Потім була служба в армії в неспокійні для України перші роки незалежності. "Саме там загартувався і тілом і духом", - з трепетом у голосі пролунало від пана Кіращука. Виконавши свій обов’язок перед державою у 1992 році, повернувся і побачив важке становище довкола, перестав мріяти про Київ... про наміри працювати художником-аніматором... Працював у тепломережі, але недовго. Після чого зрозумів, що час братися за писанку, яка завжди була близькою до його душі. За півроку перші роботи талановитого хлопця вже красувалися на родинній виставці в Краєзнавчому музеї в Івано-Франківську. Зухвалий юнак вірив, що його писанка найгеніальніша в світі, оскільки вчився у замкненому просторі, не було в кого запитатися як-то малюється, але піднявся поверхом вище і побачив роботи майстринь-писанкарок з Космача. Усміхнувся щиро писанкар: "Я зрозумів, що я – ніхто, занадто високо виліз виявляється і на протязі 15 хвилин мені зробили "щеплення" на все життя. Зоряна хвороба – нема такого поняття." У 1995 році зробив справжню писанку, вже на основі символів: "Пам’ятаю, коли рукою з пів’яйця віск зняв, волосся дибки стало. Я зрозумів, що, Боже, нарешті!" Цього ж року була виставка в обласному Науково-методичному Центрі в Івано-Франківську, звідки її повезли до Києва у Народний Дім.

В 27 років Олег Кіращук взяв шлюб з Ольгою Володіною. Дружина стала вірною супутницею та помічницею по життєвій стежині. В подружжя народилося двійко діток, Вірочка та Олег молодший.

У 1993 році майстер почав працювати в Будинку школяра вчителем, знайомив дітей з технікою розпису писанки. До сьогоднішнього дня пан Олег із сім’єю працює та проживає в місті Коломия.

Господар продовжував свою розповідь, я була зачарована його відвертістю та щирістю, а ще природним шармом та магнетизмом. Далі повели мову власне про інцидент, який стосувався декількох робіт митця.

- До тепер для мене загадка якими-то шляхами попали до "Gucci" писанки, було б простіше, якби я намалював писанку, продав і нікому більше не роздавав її. До мене часто зверталися потенційні замовники і я відсилав їм фото своїх писанок, і не проконтролював кому і куди. Я старався прорахувати, але ніхто не признається, що ті фото десь давали.

Писанку я намалював десь літом, чекав з нею до Великодня, але продав десь восени в Канаду, інша писанка також, де багато оленів, відправилася до Канади до чудової жіночки-писанкарки, Елеонор.

На цьому сайті, як я його називаю "модному", ще від зими була колекція, але ще ніхто не надибав. Десь півтора місяці тому почали до мене спонтанно листи приходити. Один лист від хорошої замовниці Крісти з США: "Олеже, вітаю!!! Такий успіх шалений!", - Gucci... нісенітниця! Які Gucci? Там може якийсь сайт "самопальний"? За кілька годин прийшов лист із Прибалтики: "Олег, ану подивись, то не твої часом писанки на одязі від Gucci?". Ще приходили листи... Спочатку під враженням коменти писав, що ніби дійсно Gucci взяли елементи з писанок. Писав прекрасно, але походив і подумав... ні, цього не може бути! Знову написав, що все це якось неправдоподібно, залишилося це загадкою. Я сприймав цю звістку, як щось нереальне. Потім знайомий з Нью-Йорку подзвонив і сказав зайти на сайт ВВС, там фото є. Ну думаю, що ВВС не будуть писати дурниці, то тоді вже почав вірити, що щось в тому є. А в Інтернеті вже такий галас підняли, мамцю моя! Думаю, що вже час признаватися, спочатку на коломийському форумі, потім подзвонив на НТК, подумав, що коломиянам вже пора дізнатися. Хоча я ще не знав що твориться, може я щось наплутав, пропустив... І вже коли подзвонили з "1+1" чи дійсно все було так? Я сказав: "Хлопці, якби я був на показі мод і Gucci чи якісь менеджери мені сказали, що ми "здерли ваші яйця", я би сказав, що-то дійсно так, а так я на свої очі не бачив. Вони приїхали, сказали, що все "облазили", але (!) відкривають глянцевий журнал і показують велике зображення плаття... в мене волосся дибки стало, мамцю моя, писанка... І тепер кажу гарантовано, що так воно і було. Там два елементи і третій – ромашка, і кольорова гамма, що спутати не можна. Я на 100% впевнений, що саме та писанка на зеленому фоні... а з писанки, де великий олень, тільки з рогів щось нагадує. А ця, де багато оленів, в ній нема нічого цікавого, вона здалеку не дивиться аж так, але їм вона підійшла."

Така от історія трапилася в маленькому містечку, де живуть Великі Люди.





Статті по темі: Її величність Писанка від Олега Кіращука

Автор: Оксана РИЖУК, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі