друкувати


Гроші для того, аби їх витрачати

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-04-15 11:30:30
Ніхто сьогодні не може з упевненістю спрогнозувати, яка валюта врешті-решт втримається.

У США друкують трильйони доларів, у Європі друкують (щоправда, трохи менше) євро, навіть Китай друкує гроші. Це папірці, не підкріплені реальною економікою. Величезна кількість таких "фантиків" розійдеться по всьому світу, ці гроші прийдуть і в Україну. За ці гроші можна буде скупити напівживі українські підприємства... Але сценарій може бути набагато гірший. У будь-який день може статись обвал будь-якої валюти. Може обвалитись і долар, і євро. З огляду на майже зупинену економіку України, гривню теж може чекати ще більше знецінення.

Українці зняли з депозитів близько 150 мільярдів гривень. Ці гроші зараз лежать у банківських сейфах, панчохах, під матрацами... І чекають своєї смерті. Не можна допустити, щоб ці гроші просто лежали, адже можна за одну мить залишитись без нічого. Гроші треба витрачати зараз, адже ніхто з експертів не може передбачити долі жодної валюти навіть на тиждень наперед. Вкладати у золото чи інші коштовності нелогічно, тому що в потрібний момент продати їх буде проблематично. А золотим злитком родину не нагодуєш.

Нам не треба боятись друкувати гривні. Їх треба надрукувати і підтримати банківську систему, у тому числі дати банкам можливість віддати людям депозити. Замість введення мораторію логічно було б видати депозити всім охочим, щоб люди могли ці гроші витратити. Це дозволить зняти напругу в суспільстві, а ці кошти увіллються в реальну економіку. Діюча економіка може бути порятунком від кризи, зараз же вона зупиняється без грошей.

Довіра населення до банківської системи частково втрачена, і гроші, які люди зняли з депозитів, уже не понесуть до банків. Ми чекаємо іноземних інвесторів, а свої гроші тримаємо і не знаємо, що з ними робити! Під час кризи насамперед падають усі галузі з великою спекулятивною складовою. Це енергоринок, фондові ринки, будівництво і, відповідно, самі банки. Але в Україні і крім них є куди вкладати кошти. Це нерухомість, продовольчий бізнес тощо. Опосередковано, через бізнес, вони все одно прийдуть до банку (сьогодні ж банки виконують, крім обслуговування рахунків, лише функції сховищ для акумуляції "мертвих" грошей).

У сусідній Польщі ринок продуктів харчування кредитується з розрахунку від 2 до 4 відсотків річних. Крім того, сільське господарство одержує дотації – близько 200 євро на 1 га землі. Все це дозволяє наситити ринок недорогими продуктами. В умовах кризи це надзвичайно актуально: в Україні велика кількість малозабезпечених людей вже сьогодні обмежують свій продовольчий кошик. У цей важкий час грошові накопичення населення мають зіграти роль "подушки" і підтримати як самих вкладників, так і економіку України.

Автор: Віктор РУСАНЕНКО
Джерело: Високий Замок
Обговорити на форумі