друкувати


3 мільярда гривень Прикарпаття отримало заледве половину

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-04-15 11:12:10
"На календарі середина квітня, а ще жодної копійки не надійшло в Івано-Франківську область в цьому році на відновлювальні роботи на об’єктах, які постраждали від минулорічної повені. Борги становлять 122 млн. 422 тис. грн. Поки що – лише обіцянки. Це свідоме затягування часу, бо коштів немає, – заявив голова облдержадміністрації Микола Палійчук на спільній з головою обласної ради Ігорем Олійником прес-конференції за підсумками роботи виконавчої та представницької влади у першому кварталі.

За словами Миколи Палійчука, загалом з понад 1 млрд. грн., затверджених Генеральним планом Кабінету Міністрів на ліквідацію наслідків стихії, понівечене повінню Прикарпаття отримало 476 млн. грн, повідомляє прес-служба голови обласної ради.

"Задля проведення робіт на дорогах, мостах, берегоукріпленнях, дамбах ми свідомо зайшли в борги, щоб забезпечити доступ дітям до шкіл, можливість під’їзду машини «швидкої», – підкреслив голова ОДА. – У минулі вихідні уже довелося рятувати те, що частково було відновлене у Косівському і Верховинському районах, де через дощі і танення снігу піднялася вода".

Керівники райдержадміністрацій, сказав Микола Палійчук, які мають найбільші борги перед підрядниками за виконані роботи, змушені їздити в Міністерство регіонального розвитку і будівництва, де з них вимагають експертизу виконаних робіт, за кожну з яких треба заплатити від 3 до 5 тис. грн.

Водночас голова ОДА повідомив місцевих журналістів, що є запевнення керівництва держави про виділення з другого траншу МВФ коштів на погашення боргів і продовження відновлювальних робіт. Він переконаний, що роботи продовжуватимуться, але шкода втраченого часу.

Особлива небезпека в тому, вважає Микола Палійчук, що під час раптового танення снігу або сильних дощів нова повінь може знищити вже виконану роботу, і всі кошти, вкладені у відновлювальні роботи минулого року, будуть змарновані.

Голова обласної ради Ігор Олійник розділяє стурбованість виконавчої влади щодо недоотримання від уряду коштів на відновлення краю після стихії. Водночас його турбує те, що й досі не підписані субвенції Івано-Франківській області на 2009 рік.

"Важливо, аби кошти з державного бюджету надійшли в область вчасно, – підкреслив Ігор Олійник. – Щоб можна було приступити до вирішення намічених соціально-економічних завдань вразливого до повеней регіону Прикарпаття".

Довідка: На Прикарпатті від липневої стихії 2008 року постраждало понад 2600 об’єктів, в тому числі 460 мостів.

Обговорити на форумі