друкувати


Воліємо й надалі тримати наші гроші "у банці", аніж нести їх до банку

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-04-15 10:39:05
Поки ми чекаємо, дасть Міжнародний валютний фонд черговий транш кредиту чи не дасть, експерти звертають увагу на ще одне потенційне джерело великих грошей.

Цей інвестор ніхто інший, як громадяни України, "під матрацами" в яких зараз десятки мільярдів - як заокеанських "зелених", так і рідних гривень. Проблема лише в тому, що воліємо й надалі тримати наші гроші "у банці", аніж нести їх до банку. Довіра до банківської системи України впала, як-то кажуть, нижче плінтуса...

Аби цю довіру підняти, вважає Віктор Ющенко, найвищі чиновники України мають підготувати спільну заяву. Стабілізаційну, так би мовити. На нараді за участі прем’єра, Голови Верховної Ради, керівників Нацбанку, опозиції, представників МВФ і Світового банку Віктор Ющенко заявив: «Не вплив глобальної кризи є ключовим фактором того, що відбувалося в останні місяці на валютному ринку. Втрачено мінімальну довіру людей на тлі, перш за все, політичних подій, що відбулися в той час, - як до банківської системи, так і до національної грошової одиниці». Скоординована заява керівників держави, переконаний Президент, продемонструвала б їхнє "спільне прагнення відновити довіру до... банківської системи". А інакше "нам буде важко говорити про приборкання кризи".

Але жодні спільні заяви не допоможуть, якщо Національний банк України й надалі... Як би м’якше висловитися? Смішитиме людей. От усі в Україні знають, що НБУ заборонив комерційним банкам достроково віддавати людям депозити - це "мораторій" називається. А виявляється, НБУ нічого не забороняв! Саме таку позицію, повідомила прес-служба компанії "Атлон Капітал", висловив у суді представник юридичного департаменту НБУ Павло Шевченко. Мовляв, своєю постановою НБУ лише зобов’язав комерційні банки "застосовувати всі необхідні заходи щодо забезпечення позитивної динаміки зростання обсягів депозитів... з метою недопущення дострокового повернення коштів, розміщених вкладниками". І де тут пряма заборона? А щодо листа, яким НБУ звертав увагу на те, що "банкам заборонено здійснювати дострокове повернення депозитів", то представник НБУ повідомив: "Цей лист готувався не юридичним департаментом, і він не є нормативно-правовим актом"...

Отже, ми нічого не забороняли, а тільки рекомендували. Тож у кого є претензії, будь ласка, звертайтеся до комерційних банків... Ну і за кого нас в НБУ тримають? Зрозуміло, що "рекомендації" Нацбанку жодний керівник комбанку ослухатися не міг. Припустимо, він віддасть достроково депозити... Що потім? А потім - звернеться за грошима, аби поповнити "виметені" вкладниками фінансові засіки, до того ж НБУ. А там йому скажуть - ага, це той банкір, який нахабно "поклав" на нашу "рекомендацію"?..

Автор: Аскольд ЄРЬОМІН
Джерело: Високий Замок
Обговорити на форумі