друкувати


Ісландії, Ірландії і Австрії більше за інших загрожує дефолт

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-04-14 05:26:18
Трьом країнам в світі - Ісландії, Ірландії і Австрії – більше за інших, загрожує дефолт, заявив в понеділок, 13 квітня, нобелівський лауреат в галузі економіки за 2008 рік Пол Кругман.

"Ісландія, Ірландія, де справи досить погані, і Австрія може бути третьою країною в цій лізі", - заявив Кругман на прес-конференції в Нью-Йорку, відповідаючи на питання про можливі країни-банкроти, повідомляє Майдан.

На його думку, загрозу фінансовій стабільності Австрії створило активне у минулому кредитування країн Східної Європи, які на фоні рецесії виявилися неспроможними обслуговувати зовнішнє запозичення.

Раніше конфігурація потенційних країн-банкротів виглядала трохи інакше.

Першою країною, що заявила, що їй загрожує дефолт, стала Ісландія. За нею послідували Угорщина і Латвія. На думку інших експертів, банкрутство також загрожує Аргентині, Еквадору, Філіппінам, Малайзії, Таїланду, Колумбії, Туреччині та Україні.

У жовтні 2008 року з'явилося повідомлення про те, що на межі дефолту знаходиться Пакистан.

Кругман припускає, що зміцнення міжнародних фінансових інститутів допоможе утримати всі ці країни на плаву за рахунок кредитів Міжнародного валютного фонду.

Оцінюючи сировинні економіки Росії і Бразилії, Кругман зазначив, що падіння цін на сировину виявилося не таким драматичним, як цього чекали багато економістів, і обидва нафтові експортери не втратили управління.

Відомий економіст викладав в Єлі, Каліфорнійському університеті, Лондонській школі економіки, Стенфорді, зараз є професором Прінстонського університету. Лауреат премій Адама Сміта, Ректенвальда і принца Астурійського, він отримав Нобелівську премію в галузі економіки за аналіз моделей торгівлі і проблем економічної географії.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що протягом березня індикатори, що показують, наскільки високо західні інвестори оцінюють вірогідність дефолту України, знизилися більш ніж на 20%. Березень став першим місяцем з початку кризи, коли західні інвестори поліпшили свою оцінку платоспроможності України. Про це свідчить зміна показника EMBI+Україна, який за минулий місяць зменшився з 3538 пунктів до 2752, або на 20,2%.

Другий показник, що характеризує ризик країни, - кредитно-дефолтні свопи СDS (страховка від дефолту на п'ятирічні євробонди України) - також знизився на початок квітня зі свого історичного максимуму в 5304 пункти (10 березня 2009 року) до 3817 пунктів, або на 28%.

Варто зазначити, що з середини березня зменшилася прибутковість не тільки державних боргових паперів, а й багатьох корпоративних євробондів. Так, за останні три тижні прибутковість по бондам банка "Форум" (з погашенням в 2009 році) знизилася на 7% - до 44%, "Азовсталі" (2011-й) зменшилася на 10% - до 76%, "Приватбанку" (2016-й) впала майже на 40% - до 50,6%.

Обговорити на форумі