друкувати


Як краще розпорядитися своїми заощадженнями

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-04-14 01:39:20
Доходи більшості українців суттєво "схудли", але є чимало людей, які мають змогу відкладати на чорний день. Або відкладали раніше, але тепер зняли гроші з депозиту, і не знають, що з ними робити далі, в якій валюті зберігати.

Хоча найкращим "консервантом" для заощаджень у нас прийнято вважати долар, аналітики особливої довіри до "зеленого" не мають. У США надто активно працює друкарський верстат, тому можна очікувати обвалу курсу американської валюти.

На думку керівника інформаційно-аналітичного центру "Форекс клуб" Миколи Івченка, якщо врахувати можливі прибутки та ризики, то свої заощадження варто розділити на дві частини: половину перевести у євро, а половину – у гривні. Гроші все-таки варто розмістити на депозит у банку – у панчосі їх можна сховати від злодія, але не від інфляції (за три місяці вона уже 5,7%). Вибираючи банк, треба орієнтуватися не на найвищі відсотки, а на його надійність.

Якщо хочете заробити, інвестувати кошти у золото не варто. Вартість золота в Україні залежить від динаміки курсу американської валюти. До кінця року вартість продажу одного грама золота становитиме 308-324 грн. З урахуванням ймовірного росту ціни у світі ще на 12% до рівня 1000 доларів за тройську унцію до кінця 2009 року, максимальний ріст курсу продажу одного грама золота може становити 340-351 грн. за 1 грам (а може і не становити). Але якщо врахувати ціну, за якою ви купите золото, і ту, за якою зможете його продати, то до кінця року заробите хіба 4-8%. Щодо інвестицій у золоті злитки на два місяці (квітень-травень), то вони будуть збиткові.

Купувати нерухомість, розраховуючи її згодом продати з вигодою, не варто. Очікувати зростання вартості нерухомості й земельних ділянок цього року не слід. За прогнозами аналітиків компанії "Форекс клуб", до кінця літа ціни впадуть ще на 10%. Тож якщо ви зараз купите квартиру, наприкінці року зможете взяти за неї ще менше, аніж заплатили.

Прибутковими будуть інвестиції в Український фондовий ринок (він якраз починає відживати), однак такі капіталовкладення – ризиковані. Можна і погоріти. Тому на придбання паїв інвестиційних фондів можна скеровувати не більше, аніж 20-25% своїх заощаджень.

Джерело: Високий Замок
Обговорити на форумі