друкувати


М.ВІНТОНЯК: Маємо перевиконання дохідної частини бюджету

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-04-13 02:00:55
Минулої п’ятниці голова Коломийської РДА Михайло ВІНТОНЯК скликав прес-конференцію, темою якої стали підсумки роботи райдержадміністрації за перший квартал цього року. Не зважаючи на негативні тенденції, спровоковані економічною кризою, дохідну частину бюджету району за перший квартал перевиконано на мільйон гривень, - повідомив Михайло Іванович.

Це дало змогу виплатити зарплатню бюджетникам, розрахуватись за енергоносії, за продукти для шкільного харчування. Хоча борги, звісно, залишаються, адже неможливо було на перед передбачити таке зростання цін на газ, на продукти, та ін. Райдержадміністрація якраз оформляє кредит, аби розрахуватись по обов’язкових платежах.

Успішно налагоджено співпрацю з інвесторами у галузях житлово-комунального господарства і енергозбереження. Є фірма, яка мінятиме котли у десяти котельнях району за власний кошт, а вже при поточних розрахунках буде враховано оплату і за роботу, і за матеріали. Також заплановано цього року поміняти у районі вікна на енергоощадні, на загальну суму півтора мільйона гривень.

Детально зупинився Михайло ВІНТОНЯК на проблемі утилізації і переробки побутових відходів. Область визначила чотири регіони, де заплановано розмістити заводи з переробки сміття. На Коломийщині такий завод буде стовідсотково. Раніше малось на меті збудувати такий завод на місці колишнього сірчаного рудника, де й так створено стихійне сміттєзвалище. Але місцеві мешканці висловлюють невдоволення, бояться за екологію, не розуміють, що завод працюватиме за найновішими технологіями. Є сподівання, що людей вдасться переконати у очевидних перевагах, вони ще й матимуть де працювати й отримувати стабільну зарплатню.

Активно діє у районі й програма встановлення вуличного освітлення. Громади впроваджують її власним коштом і коштом своїх сільрад, половину яких їм потім повертає районна влада.

Найбільша проблема у районі, як і всюди, плачевний стан доріг. Цього року на всю область виділено 19 мільйонів на утримання доріг. Навіть якщо нашому району перепаде якийсь мільйон, то це проблему не вирішить. Михайло Іванович бачить вирішення цього наболілого питання шляхом залучення інвесторів. Також є велика проблема у сільському господарстві. Михайло ВІНТОНЯК каже, що ще такого не було, аби аграрії сіяли, як цього року, без мінеральних добрив. Техніка дорога, нема можливості взяти кредит, та ще й збути вирощене важко – ситуація в сільському господарстві критична. Сподівання тільки на те, що уряд таки спроможеться на якісь оптимістичні для селян рішення.

Журналістів на прес-конференції найбільше цікавили питання долі сміттєпереробного заводу, перспектив будівництва такого заводу в місті Коломия, а також прогнози щодо продовження після повеневих робіт. Михайло ВІНТОНЯК запевнив, що завод буде, і саме на території району, бо два таких заводи у нашому краї просто не потрібні, хіба вони мали б обслуговувати увесь західний регіон. Тож у цьому питанні місту і району добре би було діяти разом. Щодо продовження робіт, пов’язаних з ліквідацією наслідків липневої повені, то наразі влада отримала нові форми, які треба заповнити для підтвердження боргу перед підрядними фірмами в сумі 11 мільйонів 300 тисяч гривень. Усі документи заповнено, є необхідні підтвердження, але про реальні гроші поки що нічого не чути. Так само поспішили повідомити деякі ЗМІ про зловживання і приписки, нібито виявлені перевіркою обласного КРУ. Насправді виявлено було те, що підрядники не здали відрядні посвідки у свої бухгалтерії, тож жодного стосунку до обсягів виконаних робіт чи приписок це не має. Тим більше, що гроші й так ще не виплачені і невідомо коли будуть виплачені. На запитання редактора "ВГ" про тривогу громади села Спас з приводу створення на території їхнього села свинокомплексу, Михайло Іванович відповів, що підприємство, яке збирається займатись тваринництвом, зареєстроване у Пилипах, і що вся його діяльність буде контролюватись насамперед щодо дотримання екологічного законодавства. Так що людям не варто хвилюватись за екологію свого села.

Підсумовуючи бесіду, Михайло ВІНТОНЯК побажав журналістам підходити до висвітлення тих чи інших тем об’єктивно і виважено, а вони, у свою чергу, висловили готовність зустрічатися за круглим столом частіше.

Автор: Софія ОНИКІВСЬКА, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі