друкувати


Мокрого вам дингуса!

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-04-13 10:20:34
Сьогодні для католиків світу розпочався післявеликодний тиждень, який супроводжується багатьма звичаями. У наших найближчих сусідів поляків перший день після найбільшого християнського свята називається сьмігус-дингус. У цей день відбувається "сьмігус" — символічне биття вербовими гілками, як у нас на Вербну неділю. Люди бажають навзаєм щастя, здоров’я, смачного яйця та мокрого "дингуса" - відкупляння від повторного обливання писанками.

"Ці звичаї зосталися у нас ще з дохристиянських часів, - розповідає Анна Гожчинська, етнограф із Кракова. –Вони символізують радість закінчення зими та вибивання усього поганого із тіла та очищення водою від злих помислів, думок та хвороб. Ще кілька десятиліть тому такі звичаї були особливо важливі для молодих дівчат. Та панна, яку не облили й не "побили" дуже ображалася на своїх подруг та хлопців. Це був своєрідний бойкот та зневага за погану поведінку або довгий язик і брехню".

На півдня Польщі у післявеликодний понеділок об’їжджають кінними процесіями поля та символічно скроплюють їх свяченою водою. Це є запорукою доброго врожаю та охороною перед градом.

Автор: Галина ПЛУГАТОР, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі