друкувати


За півроку кількість клієнтів ломбардів зросла втричі

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-04-13 10:04:33
У реаліях сьогодення, коли "живі" гроші потрібні терміново, люди ідуть у ломбард – було б тільки що туди занести. У Луцьку працює чотири такі "фінустанови".

Усі ломбарди обласного центру Волині приймають під заставу золоті вироби. За один грам цього дорогоцінного металу видають на руки від 95 до 110 гривень (для постійних користувачів послуг діють лояльніші умови). Відповідно, різняться й відсотки – від 0,6% за добу до 1,21% , інформують Волинські Новини.

Впливає на розмір отриманої на руки готівки та нарахованих відсотків і сума, яку хоче взяти клієнт, і термін, на який вона йому потрібна. А от інші дорогоцінні метали (скажімо, срібло чи платину), діаманти приймають під заставу не усі луцькі ломбарди – попит на них невеликий. Якщо говорити про "золоту" заставу, то то клієнтів-боржників тут майже нема – люди намагаються розраховуватися вчасно.

Натомість просто бум у тих ломбардах, де приймають побутову техніку: у них обороти за останній час зросли у кілька разів. Останні беруть ноутбуки, комп’ютери, мобільні телефони нових моделей. Якщо порівняти із ситуацією ще півроку тому, то нині клієнтів – утричі більше. Людям потрібні гроші. Окрім різкого зростання кількості клієнтів, суттєво додалося і невикуплених речей. Їх передають у комісійні магазини, через які реалізовують і таким чином повертають збитки.

Суми, які найчастіше беруть у ломбардах, – у межах тисячі гривень. Зрідка людям потрібно більше. Якщо маєте що заставити, вам видадуть на руки фактично будь-яку суму.

Є у ломбардах чимало постійних клієнтів, які позичають по 100-200 гривень, – не вистачає на прожиття в кінці місяця. У цю категорію найчастіше потрапляють студенти.

На носі Великдень. У зв’язку з цим у ломбардах впевнені: клієнтів у святкові дні обов’язково побільшає. Хоча й тепер у багатьох утворюються черги, особливо у вечірні години.

До речі, картин, ікон, нагород, старовинних монет, посуду, предметів колекціонування у ломбарди не здають, оскільки вигідніші умови – в антикварних магазинах.

Обговорити на форумі