друкувати


Подбаймо про безпеку праці

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-04-11 03:34:36
На Івано-Франківщині триває підготовка до проведення Тижня охорони праці з нагоди Всесвітнього дня охорони праці. На даний час проведено круглі столи за участю керівників та інженерів з охорони праці медичних устнов Прикарпаття.

Обидва заходи організовані територіальним управлінням Держгірпромнагляду по Івано-Франківській області і виконавчою дирекцією Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та профзахворювань України в Івано-Франківській області.

Зважаючи на глобальність та цілеспрямованість цьогорічного Всесвітнього Дня охорони праці, який за рекомендацією Міжнародної організації праці проходитиме під девізом: "Життя та здоров’я на робочому місці-основне право людини", на ці заходи також були запрошені представники управлінь облдержадміністрації, зокрема, охорони здоров’я та спорту.

Обговоривши звернення організаційного комітету з підготовки та проведення в Україні заходів Тижня охорони праці, учасники засідань мали змогу висловити свої думки та пропозиції щодо покращення стану охорони праці персоналу поліклінік, лікарень.

На круглих столах зазначалось, що захворювання, спричинені травмами на виробництві і побуті, за статистикою наступні після серцево-судинних, а кожний другий працівник приступає до роботи в стані алкогольного сп’яніння. Незважаючи на те, що в галузі медицини травматизм не високий, невтішна цифра і для самих медиків. В 2008 р. постраждало 10 працівників лікувальних закладів.

Про ці актуальні питання та важливу роль інженерів з охорони праці у підвищенні рівня профілактичної роботі по запобіганню травматизму і профзахворювань наголошували представники міських та районних лікарень, лікувально-фізкультурних центрів здоров’я, обласної санепідемстанції.

Учасники круглих столів прийняли і затвердили рекомендації та заходи щодо посилення профілактичної роботи по створенню безпечних і здорових умов праці на робочих місцях, зниженню травматизму. Враховуючи на пріоритетність життя і здоров’я громадян, заощаджувати на цьому недопустимо.

Так, оргкомітетом, очолюваним першим заступником начальника територіального управління по Івано-Франківській області Володимиром Креховецьким, прийнято ряд заходів. Звернення оргкомітету доведено через місцеві ЗМІ до органів виконавчої влади, роботодавців, керівників і працівників підприємств, установ, організацій Прикарпаття, розміщено на веб-сайті теруправління.

Зокрема, попередньо у березні та у квітні інспекторами територіального управління Держгірпромнагляду по Івано-Франківській області проведені та проводяться комплексні та цільові перевірки стану промислової безпеки та охорони праці на підприємствах Прикарпаття.

Також на підприємствах, організаціях та установах області оновлюються кабінети охорони праці, куточки, стенди, випускаються буклети та інформаційні бюлетені, спрямовані на профілактику виробничого травматизму, підвищення рівня промислової безпеки, проходять заняття з працівниками служб охорони праці підприємств області.

Крім цього, на підприємствах Івано-Франківщини передбачено провести огляди-конкурси у номінаціях "Краще підприємство з охорони праці", "Кращий працівник", нараду-семінар "Школа інженера з охорони праці", круглі столи, семінари, науково-тематичні конференції з питань охорони праці та промислової безпеки.

Всі заходи, передбачені планом, відбудуться за участі теруправління по Івано-Франківській області, Карпатського ЕТЦ, місцевих органів виконавчої влади, управління виконавчої дирекції ФССНВ, профспілок та об’єднань роботодавців.

Перелічені та інші акції, за словами голови оргкомітету В.Креховецького, привернуть увагу суспільства, громадськості, органів влади, суб'єктів господарювання, до фактичного стану безпеки й умов праці в галузях, на конкретних підприємствах, сприятиме своєчасному виявленню та усуненню порушень норм і правил, причин нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві.

Джерело: Прес-служба ОДА
Обговорити на форумі