друкувати


МНС: Круглий стіл з представниками релігійних конфесій області

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-04-10 05:44:09
Щорічно в державі виникає понад п’ятидесять тисяч пожеж, вогонь забирає життя близько чотирьох тисяч наших співвітчизників. Тому питання безпеки життя людини є питанням загальнодержавного значення, де, окрім рятувальників, питанням проведення масово-роз’яснювальної роботи серед населення щодо безпеки життєдіяльності переймаються і органи виконавчої влади та місцевого самоврядування, зацікавлені відомства та установи.

9 квітня 2009 року в Головному управлінні МНС відбулося чергове засідання круглого столу за участю представників релігійних конфесій та відділу у справах релігій облдержадміністрації. Як вберегти церковні храми від зазіхань вогняної стихії, зменшити кількість людських трагедій під час пожеж та різного роду надзвичайних ситуацій, об’єднавши спільно зусилля рятувальників та представників Церкви – такою була основна тема обговорення "круглого столу".

Відкриваючи засідання, головний державний інспектор з пожежного нагляду області Володимир Чернецький зауважив важливу роль релігійних конфесій у проведенні масово-роз’яснювальної роботи серед прихожан Церкви щодо питань безпеки життєдіяльності. В ході засідання круглого столу йшлося і про основні вимоги пожежної безпеки до культових споруд.

Як зазначають фахівці МНС, щорічно на Івано-Франківщині пожежі завдають збитків в середньому 3 – 4 храмам. А основними причинами виникнення таких випадків є необережне поводження віруючих з відкритим вогнем, порушення правил пожежної безпеки при облаштуванні та експлуатації освітлювальних електромереж. Надалі залишається відкритою і проблема, як зазначалося на засіданні, забезпечення церковних храмів автоматичною системою оповіщення про пожежу, що дозволило б завчасно виявити загорання та ліквідувати його з мінімальними втратами для релігійної громади. Запрошені на засідання "круглого столу" представники релігійних конфесій мали змогу не тільки ознайомитися з основними вимогами правил пожежної безпеки щодо культових споруд, а й почути рекомендації фахівців Державного пожежного нагляду щодо використання первинних засобів пожежогасіння.

Серед учасників засідання були і бажаючі продемонструвати свої вміння та навички дій у випадку виникнення пожежі. Як показує практика, подібні "круглі столи" є найконструктивнішими тоді, коли проводяться у формі діалогу, де активно обговорюються проблеми захисту культових споруд та форми проведення роз’яснювальної роботи щодо правил безпеки життєдіяльності серед парафіян. А оскільки до слова настоятеля храму віряни ставляться шанобливо, то й рекомендації щодо безпеки життєдіяльності, які прозвучать на проповідях, вони виконуватимуть ретельно.

Важливість проведення подібних заходів відзначають і семінаристи Духовної семінарії Івано-Франківської єпархії УГКЦ, які згодом підуть на душпастирську працю і саме вони, проповідуючи слово Боже, будуть роз’яснювати парафіянам про небезпеку, яку таїть у собі вогонь, задля збереження людського життя... Учасники засідання визначили основні напрямки співпраці з метою недопущення людських трагедій, збереження церковних храмів від зазіхань вогняної стихії. А на завершення роботи засідання круглого столу головний державний інспектор з пожежного нагляду області Володимир Чернецький вкотре акцентував увагу присутніх на необхідність дотримання вимог пожежної безпеки під час святкування величного християнського свята - Великодня.

Джерело: Центр пропаганди ГУ МНС в області
Обговорити на форумі