друкувати


Що робити зі сміттям?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-04-10 02:58:36
Відповідь на це запитання шукали учасники круглого столу, який відбувся у Ворохті в рамках проекту "Політика чистоти". Ключові висновки такі: потрібно краще виховувати молоде покоління, частіше прибирати вулиці і штрафувати тих, хто смітить.

Круглий стіл "Політика чистоти" відбувся у Ворохті в рамках одноіменного проекту, підтриманого Всесвітнім фондом дикої природи (WWF). Проект втілює Яремчанська міська рада за ініціативи відділу туризму та рекреації, повідомляє Яремче.org.

У круглому столі взяли участь представники влади, місцевого самоврядування, керівники освітніх закладів та громадських організацій, представники бізнесу. Зокрема, мерія Яремче була представлена першим заступником міського голови Миколою Шегрином, були також головний архітектор Яремче Наталія Шемрай, а з Івано-Франківська приїхав Ігор Яківчук, начальник Державної екологічної інспекції області. Також взяли активну участь у заході директорка ворохтянської школи Любов Білоус, директор місцевого будинку культури та громадський активіст Валерій Одайський, керівники туристичних закладів та підприємці. Ведучим круглого столу був начальник відділу туризму та рекреації Юрій Карпін, а висновки з засідання має зробити Дмитро Потєхін, спеціально залучений до проекту експерт-аналітик, голова Групи європейської стратегії (м.Київ).

Були висловлені різні думки про причини високої засміченості території краю та способи подолання цієї проблеми. Найчастіше учасники говорили про необхідність навчання молоді правильному поводженню зі сміттям, проведенню інформаційно-просвітницької роботи, а також необхідності знайти стратегічне рішення щодо вивезення чи переробки сміття, яке продукується в регіоні. Частина учасників, зокрема директор Ворохтянського держлісгоспу Дмитро Мельник та директор школи смт.Ворохта Любов Білоус, висловилися за застосування карального методу, адже викидання сміття у невстановлених місцях є адміністративним правопорушенням та тягне покарання у вигляді штрафу.

Валерій Одайський, директор будинку культури смт.Ворохта, запропонував організовувати добровільну дружину, яка б слідкувала за порядком в селищі та культурою поводження зі сміттям. Також п.Одайський вважає за ефективнйи метод висвітлювати в ЗМІ, на стендах, на листівках інформацію про тих, хто не дотримується порядку.

Відділ туризму та рекреації Яремчанскої міськради продовжує збір ідей та пропозицій щодо можливих заходів, які могли б зробити внесок у вирішення проблеми засміченості. Редакція сайту Yrameche.org пропонує усім бажаючим надсилати свої пропозиції на редакційну поштову скриньку yaremche.org@gmail.com. Усі ідеї будуть передані до міської ради, а найкращі матимуть шанс бути затверджені офіційним розпорядженням Міського голови та реалізовані вже у поточному році.

Цілями проекту "Політика чистоти" є зменшення забрудненості території побутовим сміттям та відходами споживання, підвищення культури місцевих мешканців та туристів у поводженні з відходами та розробка цілісної політики вирішення проблеми засмічення на місцевому рівні. В рамках проекту передбачено проведення інформаційно-просвітницької кампанії, дослідження-опитування зацікавлених груп щодо варіантів вирішення проблеми засмічення та розробку узгодженого із зацікавленими сторонами проекту розпорядження міського голови м. Яремче щодо забезпечення чистоти на території Яремчанського краю.

Як вже повідомляв наш сайт, цими днями у Яремчанському краї триває традиційна Весняна толока, метою якої є якраз прибирання сміття, яке назбиралося на вулицях протягом минулого року.

Обговорити на форумі