друкувати


Нове бачення виборів від ЄЦ

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-04-10 12:45:02
Недавно Єдиним Центром було запропоновано План Оновлення України. Його мета мінімізувати кількість виборів в Україні, внести зміни в Конституцію і зняти напругу між гілками влади, щоб припинити політичне протистояння в Україні. Про це говорив під час перебування в Іванно-Франківську народний депутат України, член Президії "Єдиного Центру" Василь Петьовка.

До речі, проект Виборчого Кодексу, запропонований Єдиним Центром, містить звіт законів, які мали б регулювати всі виборчі процеси в Україні - від верху і донизу. Закони базуються на відкритих списках. Отож виборці отримають можливість голосувати за певних людей, а не за партії. Та й депутатам варто було би звітувати перед людьми, а не перед керівниками політичних структур.

За словами голови обласної організації Єдиний Центр Павла Андрусяка, у положеннях нового Виборчого кодексу від ЄЦ також є заборона називати блоки іменами політиків та знято обмеження на максимальний розмір виборчих фондів кандидатів, партій і їх місцевих організацій. Важливим стане положення про підняття прохідного бар’єру для блоків і зменшення для малих партій до одного відсотка. Це має бути зроблено для того, аби партії або самі боролися та проходили до парламенту, або взагалі зникали з політичної арени.

Автор: Галина ПЛУГАТОР, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі