друкувати


Скульптури Іоана Георга Пінзеля експонуватимуться у Луврі

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-04-09 12:58:39
8 квітня Івано-Франківський художній музей відвідала делегація департаменту скульптури музею Лувр (Франція). Офіційних гостей з мистецького центру Європи зустрічали голова обласної ради Ігор Олійник, начальник управління культури облдержадміністрації, депутат облради Володимир Федорак, директор музею Михайло Дейнега, мистецтвознавець Мирослав Аронець та місцеві журналісти

У художньому музеї – колишньому костелі – усипальниці родини Потоцьких (1672-1703) гості оглянули унікальні пам’ятки галицького іконопису й барокової скульптури, творчість класиків західноукраїнського малярства, роботи українських художників другої половини ХХ ст., а також твори польських, австрійських, німецьких та італійських майстрів ХVIII-XX ст. , повідомляє прес-служба голови обласної ради.

В Івано-Франківську представників найбільшого у світі палацу – музею Лувр особливо цікавили роботи скульптура Іоана Георга Пінзеля, наразі маловідомого сучасним європейцям, який жив і творив на теренах Західної України у другій половині 18 ст., і є представником пізнього рококо.

Як зазначив директор художнього музею Михайло Дейнега, для творів "українського Мікеланджело" Пінзеля характерні велика емоційність та динаміка, надання створеним формам життєвих рис. Іоан Пінзель працював у Львові, Ходовичах, Монастирську і Бучачі. Пінзель є автором кількох варіантів розп'ять Ісуса Христа. В Івано-Франківському художньому музеї зберігається 5 скульптур Пінзеля.

П.Женев’є Бреск наголосила, що мета їхньої подорожі в Україну – "відкрити для себе Пінзеля та познайомити Європу з цим надзвичайно оригінальним художником скульптури, якому притаманне дуже незвичне, експресивне мистецьке бачення сакральної теми".

"Спеціалісти, історики мистецтва з Європи дуже мало знають про українське мистецтво і Пінзель буде для них відкриттям", – підкреслила п Женев’єв Бреск.

За її словами, європейці бачили роботи Пінзеля лише на світлинах. У Луврі робіт Пінзеля немає.

Гості назвали приблизну дату виставки Пінзеля у Луврі – вересень 2011 року; 4-5 місяців поспіль. Твори Пінзеля будуть експонуватися у каплиці музею Лувр.

Вітаючи гостей зі знаменитого музею Лувр, які популяризуватимуть в Європі творчість "видатного майстра скульптури європейського масштабу" Іоана Пінзеля, голова обласної ради Ігор Олійник зазначив: "Важливо, аби про мистецтво і митців, які жили і творили на нашій землі знала не лише Європа, а й світ. Рік Пінзеля, 2008-ий, на теренах трьох областей – Львівської, Тернопільської та Івано-Франківської – дав свої плоди. Видано два альбоми Пінзеля, один з яких побачив світ у Польщі і зараз перекладається французькою мовою. Про Пінзеля не лише заговорили, його прагнуть побачити і осягнути європейці".

Довідка: Учора фахівці Лувру побували у Музеї Пінзеля у Львові, За словами директора музею Бориса Возницького, виставка у Луврі робіт Пінзеля буде однозначно. Уже відбулися виставки робіт Пінзеля у Москві, Празі, планується виставка у Нью-Йорку; у планах Возницького – аби твори Пінзеля побачили у Мюнхені.

Лувр є одним з найбільших і найстаріших художніх музеїв світу (третій у світі по площі). Музей розташований в центрі Парижа, в старовинному королівському палаці з багатою історією колекціонування художніх та історичних реліквій. Колекції музею різні за географічним становищем: від західної Європи до Ірану, через Грецію, Єгипет та Близький Схід. Найбільш відомими експонатами Лувру є звід законів Хаммурапі, Венера Мілоська, Ніка Самофракійська, Джоконда, картини Леонардо да Вінчі, Рембрандта, Тіціана та ін. Щорічно музей відвідують більше 8 млн. осіб.


Обговорити на форумі