друкувати


Про програму підтримки та розвитку культури села на період 2009-2015 років

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-04-09 11:25:55
8 квітня на колегії управління культури Івано-Франківської облдержадміністрації погоджено в цілому проект "Обласної програми підтримки та розвитку культури села на період 2009-2015 років". Впродовж місяця до програми будуть внесені доповнення та пропозиції, після чого її розгляне постійна комісія обласної ради з питань культури, національного та духовного відродження.

Українське село, яке є носієм духовного багатства та зберігає традиції народу України, потребує сьогодні особливої уваги з боку державних владних структур, прийняття мір для подолання негативних явищ деградації. Актуальність розроблення та прийняття цієї Програми зумовлена потребою у невідкладному вжитті заходів для підтримки та розвитку культури села.

Програма розроблена відповідно до Конституції України, Законів України: "Про місцеве самоврядування в Україні", "Про державні цільові програми" та Постанови Кабінету Міністрів України від 19.09.07.№115 "Про затвердження Державної цільової програми розвитку українського села на період до 2015 року".

Основною метою Програми є забезпечення сільського населення культурними потребами у розвитку народної традиційної культури, підтримки художньої аматорської творчості, культурному обслуговуванні сільського населення професійними мистецькими колективами, ознайомлення з кращими зразками культурної спадщини, сприяння втіленню інших соціально - важливих культурних ініціатив.

Програма є нормативним документом для збереження і всебічного розвитку культури на селі, з урахуванням соціально-економічних, культурних, національних, демографічних та інших особливостей Івано-Франківського регіону.

Документ відкритий для доповнення, коригування спільних дій органів виконавчої влади, установ галузі, громадських об’єднань у справі покращення культурної ситуації на селі, відповідно до змін соціально-економічного становища в області.

Програма складається з наступних розділів:
І. Музейна справа та охорона культурної спадщини;
ІІ. Розвиток бібліотечної справи;
ІІІ. Підтримка і вдосконалення мистецької освіти сільської молоді;
ІV. Театрально-концертні організації в забезпеченні обслуговування сільського населення;
V. Народна культура, аматорське мистецтво.

Реалізація обласної програми "Підтримки та розвитку культури села" на період 2009-2015 років має на меті отримати такі результати:

- забезпечення доступності професійного театрального та музичного мистецтва для сільського населення, надання культурних послуг з урахуванням різних верств населення;

- збереження народних мистецьких традицій Прикарпатського краю (Гуцульщини, Бойківщини, Покуття, Опілля);

- зміцнення зв’язків з початковими спеціалізованими мистецькими навчальними закладами сіл, що забезпечить виховання підростаючого покоління на кращих зразках національної культурної спадщини, світової літератури та музики, формування духовно багатої всебічно розвиненої особистості;

- створення умов для нормального функціонування сільської мережі закладів культури і мистецтва, участі сільського населення в різноманітних гуртках аматорської мистецької творчості та організації культурно-масової роботи;

- забезпечення просвітницької, виховної ролі національної культури, розвитку професійного мистецтва;

- збереження кадрового потенціалу, підвищення фахового рівня освіти та забезпечення повної зайнятості працівників культури на селі.

Автор: Андрій ЧЕМЕРИНСЬКИЙ, головний спеціаліст із взаємодії з ЗМІ Управління культури Івано-Франківської ОДА
Обговорити на форумі