друкувати


Банк не повертає суму депозиту по закінченні дії договору банківського вкладу?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-04-08 12:53:03
Банк не повертає суму депозиту по закінченні дії договору банківського вкладу? Або нехтують письмові вимоги о достроковим одностороннім розірванням договору згідно ч.2 ст.1060 Цивільного Кодексу України?
Бажаєте звернутись до суду? Навіщо втрачати часу, якщо є інститут виконавчого пропису нотаріуса?

Згідно ст..18 Цивільного Кодексу нотаріус здійснює захист цивільних прав шляхом здійснення виконавчого пропису на борговому документі в випадках і порядках, установлених законам. Так, в законі Україні "Про нотаріат" це питання регламентує 44 розділ "здіснення нотаріального пропису".

Отже, якщо ваш товариш, родич, партнер і т.д. не в змозі вирішити питання з банком "Х" про повернення свого депозиту пропонуємо йому наступне. По-перше складаєте з товаришем договір позики терміном дії кілька днів на суму рівну сумі депозиту в банку "Х" і завіряєте його нотаріально. По-друге в забезпеченні позики товариш передає Вам в заставу свій банківський вклад (Депозит). Договір застави також завіряєте нотаріально. На кінець по закінченні двох днів товариш звичайно грошей Вам не повертає. На третій день Ви як заставотримач і позичальник. права якого порушені приходите до нотаріуса який на договорі застави робить виконавчу напис. Сам виконавчий напис нотаріуса – це по суті безспірне судове рішення. Стягування з банка "Х" по виконавчій прописі виконується Державною виконавчою службою в порядку установленому законом України "Про виконавче провадження".

Все чудово проте є один нюанс Наприклад, в великім банку "Надра" на початку лютого була введена тимчасова керуюча адміністрація. В приватних розмовах, державні виконавці розповідають, що стягнення з цього банка здійснити неможливо, так як для цього банка діє мораторій на задоволення вимог кредитів. Чи дійсно це так?

Згідно ч.1 ст.85 Закону України "Про банки і банківську діяльність" Національний банк України має право внести мораторій на задоволення вимог кредиторів у час здійснення тимчасової адміністрації але на термін не більше шести місяців. Чинний на протязі дії мораторій, згідно ч.3 статті, забороняється стягування на підставі виконавчих документів і інших документів, за якими здійснюється стягування в відповідності з законодавством України. Та ніхто не читає (або не хоче читати) ч.2 ст.85 Закону України "Про банки і банківську діяльність", в якій імперативно встановлено, що мораторій на задоволення вимог кредиторів поширюється на обов’язки, терміни виповнення яких вступили до назначення тимчасової адміністрації.

Згідно, обов’язки банка повернути суму депозиту по виконавчій прописі нотаріуса на Вашому договорі застави є обов’язком, термін виповнення якого настав після назначення тимчасової адміністрації.

Думка підтверджує ч.4 указаної статті: "Мораторій не поширюється на обслуговування поточних операцій, що здійснюються тимчасовим адміністратором, на вимоги відносно виплати заробітної платні, аліментів, нанесення шкоди, причиненого здоров’я і життя громадян, авторського винагородження, а також на задоволення вимог кредиторів, які виникли в зв’язку з обов’язками банка в час здійснення тимчасової адміністрації банка".

Як спрацює державна виконавча служба? Прогнеться під "чиновницький телефон" чи виконає вимоги закону.

Автор: Федір ОЛЕКСЮК, голова координаційної ради асоціації антиколекторів та правозахисників України
Обговорити на форумі