друкувати


Прикарпаття святкує 20-ліття Пласту в Україні

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-04-08 12:01:25
В 2009 році минає 20 років з того часу, як в 1989, після 60-літньої заборони, розпочалось відновлення Пласту в Україні. За ці 20 років Пласт в Україні виріс до однієї з найчисельніших і найактивніших молодіжних організацій. Тепер прийшов час оцінити пластунам і пластункам два десятиліття своєї діяльності після відновлення та врахувати всі успіхи та невдачі для розвитку Пласту на наступні 20 років.

Перші пластові гуртки сформувалися ще в часи СРСР на Львівщині в 1989 році. Одним з перших ініціаторів відновлення Пласту був академік Ігор Рафаїлович Юхновський. 25 лютого 1990 року група студентів з Івано-Франківщини на чолі з Василем Іваночком взяла активну участь в роботі 2-го з’їзду студентського братства у Львові, де була презентована діяльність молодіжної організації Пласт. З того часу можна говорити про початок пластового руху на Прикарпатті, тому що вже в березні 1990 року виникають перші пластові частини в с.Угорники м.Івано-Франківська. Цікаво й те, що пластова література ініціаторами Пласту була сфотографована на звичайну плівку, а знімки зшили у книжечку за якою проводили системну виховну діяльність з молоддю. У той же час, освітянином Степаном Корчинським розпочинається пластування у с.Черніїв. Згодом відбувається перший пластовий пришкільний табір та вишкіл, для бажаючих створити Пласт у районах. Одними з перших організаторів Пласту у районах були Василь Лукаш (Рогатин), Володимир Федорак (Надвірна), Олександр Сич (Яремче). Перший обласний табір відбувся 1991 року влітку на "Соколі", с.Гриньків Рожнятівського району. Адже ця пластова оселя була подарована митрополитом Андреєм Шептицьким та на ній проходили юнацький вишкіл такі провідники як Степан Бандера та Роман Шухевич. Перший пластовий табір зібрав 76 учасників з області в тому числі 2 представників м.Чернівці.

З того часу і по сьогодні через вишкіл Пласту перейшло по найменших підрахунках 12000 дітей та молоді, працювало над їхнім вихованням близько 600 виховників та інструкторів, проведено 324 літніх оздоровчих таборів різного рівня, незлічену кількість було проведено різноманітних заходів та акцій соціального та патріотичного змісту.

На даний час організація налічує 1020 членів Пласту НСОУ (діти та дорослі-виховники) в Івано-Франківській області. Праця виховників з дітьми ведеться кожного тижня на добровільній основі за скаутською пластовою методикою. Осередки Пласту активно діють в містах Івано-Франківську (найбільш чисельна організація), м.Калуші, м.Коломиї, м.Болехові, м.Яремче, а також в районах: Косівському районі (м.Косів, с.Нижній Березів), Рогатинському районі (м.Рогатин, с.Фрага, с.Липівка, с.Воскресінці), Богородчанському районі (м.Богородчани, с.Іваниківка, с.Манява, с.Луквиця, смт. Солотвино), Надвірнянському районі (м.Надвірна, с.Білі Ослави), Тисменицькому районі (с.Черніїв), Городенківському районі (м.Городенка, с.Тишківці, смт.Чернелиця), Рожнятівському районі (с-ще Перегінськ), ініціативні групи створені у селищі Десятин та селище Кути. Територіально, прикарпатські пластуни завжди були споріднені з чернівецькими пластунами, тому до Карпатської округи належить станиця Чернівці та ініціативна група в м.Сторожинець Чернівецької області.

Пластуни проведуть багато заходів в рамках святкування 20-ліття відновлення Пласту, а це: урочистий марш 11 квітня 2009 року, Служба Божа, відкриття та діяльність пластового музею під відкритим небом, перегляд фільму "Пропала грамота" Івана Миколайчука в кінотеатрі "Люм’єр", дитяча вистава у ляльковому театрі ім.М.Підгірянки для найменших пластунів новаків та новачок. Дещо згодом відбудеться презентація фотоальбому та презентація пластової літератури.

25 квітня пластуни планують в обласній філармонії провести урочистий концерт за участю пластового приятеля Сашка Положинського та гурту "Тартак". Не забувають пластуни і про "добре діло", а це і проведення "Години Землі", упорядкування історичних місць в Дем’янового лазу тощо. Завершальним етапом святкування, стане великий пластовий збір в наметових умовах 08-10 травня у с.Грабівка Калуського району.

"Це тільки невеликий перелік тих заходів, які ми плануємо в рамках святкування 20-ліття Пласту. Адже в цьому переліку не враховане літнє таборування, заходи щодо профілактики вживання алкоголю, тютюну та наркотиків, вшанування історичних постатей та й зрештою щоденної волонтерської виховної праці" - сказав голова Івано-Франківської округи Пласту НСОУ Руслан Марцінків.

Пластуни завжди вдячні усім тим, хто допомагає, а тому не забули подякувати за підтримку державних мужів, а це Народному Депутату України Зіновію Шкутяку, головам обласної державної адміністрації Миколі Палійчуку, голові обласної ради Ігору Олійнику та першому заступнику Зіновію Береговському та багатьом іншим, які приклалися в розбудові пластової організації на Прикарпатті.

Джерело: Прес-служба Івано-Франківської округи Пласту НСОУ
Обговорити на форумі