друкувати


Виробники алкоголю благають Ю.Тимошенко не погубити

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-04-08 09:13:24
Найбільші українські виробники алкоголю надіслали прем`єр-міністру України Юлії ТИМОШЕНКО відкритий лист із закликом зупинити знищення своєї, так би мовити, галузі, внаслідок радикального підвищення акцизних ставок на етиловий спирт.

Звернення до уряду в особі глави Кабміну підписали генеральний директор компанії "Союз-Віктан (Україна)" Віктор ЗЛОТНИЦЬКИЙ, генеральний директор ТОВ "Національні алкогольні традиції", ГК "Баядера" Роман ВАШКОЛУП, почесний президент ГК "Олімп" Павло КЛИМЕЦЬ, директор із корпоративних комунікацій і зв`язків із громадськістю компанії "Nemiroff Холдинг" Наталія КОНОВАЛОВА, керівник галузевої асоціації "Укргорілка" Іван ЖОЛНЕР.

"Національні алкогольні традиції"! Мій мозок!

За словами генерального директора "Союз-Віктан (Україна)" В.ЗЛОТНИЦЬКОГО, одномоментне підвищення акцизних ставок на етиловий спирт на 58% — до 34 грн./л для галузі стане дуже болючим, у зв`язку з чим виробники будуть змушені згорнути виробництво.

Яка жахлива втрата!

"Із 2003 по 2008 роки легальне виробництво лікеро-горілчаної продукції в Україні збільшилося з 14 млн. дал до 40 млн. дал, надходження акцизного збору до бюджету — із 800 млн. грн. до 3 млрд. грн…

Пане Злотницький, а про наслідки для українців та народного господарства не забулись сказати? Аварії там, недбалість, алкоголізм, виродження…

…Разом із тим, з введенням настільки радикально підвищеного акцизного збору й, відповідно, скороченням легального виробництва галузь протягом короткого періоду повернеться до показників 2003 року", — додав він. В. ЗЛОТНИЦЬКИЙ також зазначив, що скорочення виробництва відбудеться не стільки через небажання виробників платити високий податок, скільки у зв`язку з відчутним зниженням платоспроможності українських споживачів.

Та ні, пане Злотницький, за це можете не боятися — просто "комусь доведеться менше їсти". Національні алкогольні традиції™, одначе.

Директор із корпоративних комунікацій і зв`язків із громадськістю компанії "Nemiroff Холдинг" Н. КОНОВАЛОВА, в свою чергу, зазначила, що, за підрахунками представників асоціації "Укргорілка", соціальні наслідки прогнозованого скорочення виробництва будуть відчутні для всієї держави, тим більше в умовах кризи.

А-а-а! "Соціальні наслідки"! Та ще і "в умовах кризи"! Адже відомо, що коли українець не нажлуктиться як слід, то з нього чоловік/батько/мати/працівник — ніякий.

Приміром, внаслідок різкого підвищення акцизу на спирт без роботи залишаться близько 50 тис. осіб лише в лікеро-горілчаній галузі, а без коштів для існування — близько 150 тис. осіб, які представляють супутні галузі.

Яка турбота про людей!

Загалом буде скорочено до 80% легального виробництва алкогольної продукції, а недоотримання податкового внеску перевищить 50%.

Всі думки — про податковий внесок. Які державники!

Верховна Рада України 31 березня ц.р. прийняла в цілому Закон України "Про внесення змін до деяких законів України з питань акцизного збору". Цим документом, зокрема, підвищуються ставки акцизного збору на горілчані напої, ряд вин, спирт. Ця норма не стосується натуральних марочних вин, вермутів і спирту, який використовується у виготовленні лікарських препаратів.

Крім того, законом передбачено підвищення з 1 листопада 2009 року ставок на важкі дистиляти на 50% (з 20, 30, 35, 45 євро до 30, 45, 50, 65 євро за 1000 кг), введення щорічної індексації ставок акцизного збору на етиловий спирт і алкогольні напої залежно від індексу споживчих цін.

Законом вводиться єдиний прозорий підхід до оподаткування алкогольних напоїв залежно від вмісту спирту.

Джерело: Майдан
Обговорити на форумі