друкувати


Єдиний Центр став на захист селян

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-04-07 04:18:17
Народні депутати України від Єдиного Центру ініціювали перевірку фактів зловживання монопольним становищем молокопереробними підприємствами ряду регіонів України, які занижують закупівельні ціни на молоко, що закуповується в підсобних селянських господарствах.

Відповідний депутатський запит до в.о. Голови Антимонопольного комітету України, Мельниченка О.І., підготовлений Ігорем Крілем, Оксаною Білозір та Михайлом Полянчичем було оголошено на пленарному засіданні Верховної Ради України у понеділок, 6 квітня.

У депутатському запиті зазначається, що зниження закупівельної ціни на молоко в окремих регіонах одночасно всіма молокопереробними підприємствами цих регіонів, дає підстави говорити про наявність антиконкурентної змови молокопереробників.

Такі дії переробників молочної продукції, спрямовані на заниження закупівельної ціни молока, призводять до того, що населенню стає невигідно утримувати велику рогату худобу, чисельність поголів’я стрімко знижується, знижується рівень доходів сільського населення, що створює додаткові соціальні проблеми.

Депутати вважають неприпустимою ситуацію, коли літр молока в магазині коштує 4-6 гривень, а у селян молокопереробні підприємства закуповують його за гривню-півтори і навіть цю ціну намагаються знизити.

"До Єдиного Центру надійшло вже кілька звернень з регіонів щодо заниження молокопереробними підприємствами закупівельної ціни на молоко, яке вони купують у селян. Останнє з них, це звернення з Рівненської області. В один день більшість закупівельних організацій регіону знизили ціни з 1,4-1,5 грн. за літр молока до 1 грн. В умовах інфляції, в умовах зростання цін на продукти харчування дії переробників молочної продукції є просто неприпустимими. Їхні ціни ростуть, а молоко вони хочуть закуповувати за безцінь. Це просто грабунок селян, тому ми вимушені звернутися до Антимонопольного комітету, щоб навести порядок у цьому питанні та не допустити подальшого зубожіння наших громадян", – роз’яснила позицію Єдиного Центру Оксана Білозір.

Джерело: Прес-служба Єдиного Центру
Обговорити на форумі