друкувати


Жителі Коломийщини ініціюють створення Запрутського національного парку

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-04-07 02:48:44
Редакція "Вільного голосу" отримала звернення громадського активу села Спас, адресоване також керівникам району Д.Немішу та М.Вінтоняку, директорам держлісгоспу й агролісгоспу І.Равлюку та Р.Павлюку і громадам сіл Пилипи, Кропивище, Тростянка, Грушів, Ковалівка, Залуч, Дебеславці, Воскресинці, Корнич, Нижній Вербіж.

На громадських слуханнях 22 березня 2009 року громадський актив села Спас, зазначено в зверненні, обговорив наукову характеристику інституту ботаніки ім. Холодного НАН України про створення на території села Спас заповідних урочищ та звіт інституту екологічного маркетингу ІМО (Швейцарія) про статус органічної території села Спас.

На підставі висновків вітчизняних та зарубіжних наукових досліджень про те, що територія села Спас має унікальне фізико-географічне розташування, а це дозволяє зберегти природні ліси та праліси як легені Європи і червонокнижну рослинність, якої налічується більш як 70 видів, громадський актив пропонує свої рекомендації. Зокрема, сесії Спаської сільської ради прийняти рішення про клопотання перед сесією районної ради погодити природно-заповідні урочища місцевого значення; керівникам лісгоспів погодити природно-заповітні урочища місцевого значення, матеріали яких будуть надані Спаською сільською радою.

Керівників району громадський актив просить сприяти розвитку на території села Спас природно-заповітних об’єктів, органічного землеробства, агроекотуризму, пропаганді здорового способу життя. Голові Асоціації виробників органічної продукції в Західному регіоні М.Стовп’юку (його підпис, як голови громадської ради Коломийського району, стоїть під зверненням) пропонують запросити наукові експедиції інститут ботаніки ім.Холодного з метою створення Спаського ботанічного заказника протягом 2009—2015 років.

Громадам зазначених сіл радять звернути увагу на те, щоб вони не були ошукані шахраями, які "можуть видурювати у громад землі, паї, угіддя, ліси для хімізації та виснаження земель, будівництва заводів з утилізації відходів, вирощування генномодифікованої продукції рослинництва та тваринництва, розробки родовищ нафти, газу, кар’єрів для свого збагачення".

Спаські активісти, у зв’язку з цим, пропонують об’єднати зусилля громад для створення Запрутського національного парку з метою збереження екосистеми для майбутніх поколінь. У випадку ігнорування або небажання сприяти цьому проханню громада села Спас має можливість звернутися до впливових організацій в Україні та за кордоном, — мовиться наприкінці звернення.

Джерало: Софія ОНИКІВСЬКА, Вільний голос для Коломия ВЕБ Порталу
Обговорити на форумі