друкувати


З діабетом можна жити повноцінно

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-04-07 01:48:11
Після судинно-серцевих та онкологічних захворювань наймасовішою хворобою вважають цукровий діабет. Так, скажімо, Коломия і район мають на сьогодні лише зареєстрованих хворих на цукровий діабет — 3905 осіб, 538 коломиян — інсулінозалежні, серед них — 16 дітей та підлітків. Припускають, що незареєстрованих діабетиків — удвічі більше. Тож потреба в організації, котра би переймалася проблемами людей з таким діагнозом, була просто нагальною.

І десять років тому, у березні 1999 року, вона виникла на наших теренах — благодійна громадська неприбуткова організація "Коломийська спілка інвалідів-діабетиків". Увесь цей час незмінним керівником і її головою є засновник Валентина Паламарчук, член Української діабетичної федерації.

— Пані Валентино, — запитую, що Вас спонукало створити і стільки років рухати таку організацію?
— Фактично, діабет пройшов через мою сім’ю. Спершу, після сильного стресу, захворів син, тоді — десятирічний школяр. Потім захворів батько, а згодом — і я. Коли я захотіла дізнатися більше про цю хворобу, то не змогла в Коломиї знайти жодної докладної інформації. Є кілька плакатів у поліклініці та якась брошура. Тоді мені потрапила на очі інформація про Українську діабетичну спілку, куди я й зателефонувала. Вони і порадили організувати в Коломиї спілку, поскільки індивідуальні консультації не надають.

— І в чому полягають функції очолюваної Вами організації?
— Що діабет — не просто хвороба, а спосіб життя, — чув чи не кожен. І справді, цукровий діабет — невиліковна хвороба, котра потребує щоденного довічного лікування, а ускладнення, які виникають при ньому, призводять до інвалідності та смертності. Але якщо правильно організувати спосіб життя діабетика, то з цією хворобою можна жити повноцінно. В інших містах, особливо в обласних центрах, — у Вінниці, Рівному, Івано-Франківську є школи діабету, де і навчають такій правильній організації. Лікар же у поліклініці, при всьому бажанні, під час прийому не має змоги приділити пацієнту більше ніж якихось п’ять хвилин. Тож багато питань залишаються без відповіді, а щодення породжує їх кожної хвилини.

Великою підтримкою у вирішенні цих питань є наша громадська організація. Передусім, люди з діабетом бачать, що вони не самотні зі своєю хворобою, і тому їм легше подолати відчуття безвиході. Часто, не знаходячи розуміння у сім’ї та в найближчому оточенні. ("У тебе постійно щось болить!" — часто чують вони замість елементарного співчуття), хворі після спілкування з нами просто оживають морально. Тим паче, у нас вони можуть одержати і спеціалізовану літературу, зробити експрес-аналіз вмісту цукру в крові.

— Гадаю, що в багатьох наших читачів відразу ж виникне запитання про те, де вас можна знайти, де розташований офіс Коломийської спілки інвалідів-діабетиків?
— З перших же днів свого існування ми розмістилися в Червоному хресті на вулиці Петлюри, у кабінеті, який нам люб’язно надала Людмила Макарова, щойно почувши, що у нас є проблеми із приміщенням. Тож до нас можна завітати щодня, з 9 до 10 години, крім вихідних. Контактний телефон — 2-69-25. У нас можна поспілкуватися, одержати спеціалізовану літературу. Ми поспівчуваємо, вислухаємо, морально підтримаємо. Але якою б не була наша допомога, професійна консультація все ж необхідна в будь-якому разі. Саме з цією метою ми провели нещодавно Всесвітні дні діабету у Коломиї.

— То це була Ваша ініціатива? І як вдалося їх організувати? Чи допоміг хтось із боку?
— Фактично офіційним Всесвітнім днем діабету є 14 листопада. Але як коштів на його проведення держава не виділяє. Власне, це є місцева ініціатива, яку ми приурочили до 10-ліття нашої спілки. Адже крім того, що запросити фахівців, слід десь їх розмістити, оплатити відрядні. Нам приємно, що на наше запрошення відгукнулися лікар-ендокринолог обласної лікарні Любов Непорадна, заступник головного лікаря Коломийської ЦРЛ Віктор Бойко, професор, доктор медичних наук, учений лікар-ендокринолог Володимир Паньків, кандидати медичних наук, вчені лікарі-ендокринологи Національного медичного університету ім. О. Богомольця Олександр Приступ’як та Мар’яна Наумова, віце-президент міжнародної діабетичної федерації (IDF) Валентина Очеретенко, голова Української діабетичної федерації Ірина Власенко, голови обласних спілок діабетиків Закарпаття, Рівненщини та Вінниччини Любов Дудаш, Михайло Літвіщенко та Ілона Микитюк.

Представили різноманітну продукцію як приватні підприємці, так і представники відомих фірм "Фармак", АТ "Ново Нордікс" (Данія), "Оптіма", "Вьорвах Фарма" (Німеччина) та виробник вітчизняної діабетичної продукції "Житомирські ласощі", а коломияни мали змогу безкоштовно зробити замір крові новими швидкісними приладами зарубіжного виробництва. До речі, всі хто бажав, міг їх отримати безкоштовно, купивши лише індикаторні стрічки. Першого дня у Народному домі відбулася конференція, а весь наступний день, 20 березня, присвятили прийому й обстеженню громадян міста і району в центральній поліклініці. Таким чином, безкоштовно обстежили і надали рекомендації загалом більш як 400 особам. Не полінувались імениті гості виїхати до нашої лежачої хворої і провели обстеження на дому. Катерина Василівна навіть розгубилася, поскільки за своє життя стількох лікарів одночасно і такої уваги та допомоги навряд чи бачила.

Такі заходи вартувало би проводити щороку, та торік нам завадила повінь, до того ж, усе значною мірою впирається в кошти. Тому і наша спілка, і коломиян щиро вдячні всім спонсорам: міській і районній владі, народному депутату України Володимирові Мойсику, міській організації партії "Батьківщина молода" (депутатам міської ради В.Будзінському та Я.Гнатюку), які вручили 20 пакунків з продуктами для хворих дітей, підприємцям і спонсорам І.Табанюку, В.Савчуку, І.Томенчуку, І.Калитчуку, А.Божику, В.Лазаровичу, А.Юзюку, депутатам Коломийської міської ради Г.Романюку, Я.Ткачук, М.Ласійчуку, В.Череміщуку, І.Свідзінському та Л.Макаровій; КП "Коломияводоканал" (директор І.Калиняк), КПЕЖД (директор В.Михайлищук), ВАТ "Дятьяківці" (Р.Остяк), ТзОВ "ТЕРА-ІВ", м. Івано-Франківськ.

На особливі слова подяки заслуговують волонтери з медколеджу імені І.Франка та спеціаліст відділу культури і туризму Володимир Лобурак, Микола Реп’ях — спеціаліст відділу з питань внутрішньої та інформаційної політики міської ради за організаційну підтримку.

— Цьогоріч проблемам діабетиків приділив особливу "увагу" і наш уряд, так що заледве від неї "відбилися"...
— У всіх людей з діабетом одна найголовніша проблема: державне забезпечення інсуліном. А тут раптом запропонували замінити таку узвичаєну допомогу ліками на грошову адресну допомогу в розмірі 1200 гривень на рік. Тоді як лише одна ампула інсуліну коштує 100 гривень. У період загострення інколи цих ампул треба по декілька щодня. Тому наші громадські організації, в тому числі й коломийська, забили на сполох і відстояли свою позицію. На цей рік усе залишили, як було, а наступного? Найкращим виходом була б, як запропонував наш знаний краянин Володимир Паньків, аби хворі купували інсулін, а держава аптекам компенсувала би їхню вартість. Тоді і лікарі змогли би приділити хворим більше уваги, а не займалися бухгалтерією при видачі ліків, як тепер.

Тільки спільними зусиллями можна вирішувати проблему цукрового діабету.

Від редакції: На конференції Валентину Паламарчук нагороджено почесною відзнакою міського голови "За активну просвітницьку та профілактичну роботу серед жителів міста та району, співпрацю з медичними установами в лікуванні хворих на цукровий діабет та з нагоди 10-ї річниці створення організації".

Автор: Олег ПРОСКУРЯКОВ Вільний голос для Коломия ВЕБ Порталу
Обговорити на форумі