друкувати


Чому почухатись так приємно?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-04-07 01:27:34
Вчені з США простежили за тим, як нерви спинного мозку мавп передають сигнал про полегшення в мозок у той час, коли тварина чухається. Можливо, це крок вперед до створення нових методів боротьби з нав'язливим бажанням чесатися, яке зустрічається у людей, які страждають на деякими захворюваннями. Чухання може призвести до ушкоджень шкіри та інфекцій у людей з хронічним шкіряним свербінням.

Вчені з університету Міннесоти задалися метою знайти засіб, який зможе позбавити від страждань людей з хронічним свербінням шкіри. Вже існує ряд препаратів, що рятує від сверблячки в певних випадках, але деякі стани поки що не піддаються лікуванню. Усього відомо більше 50 станів, які можуть викликати непереборне бажання чесатися, такі як СНІД, лімфогранулематоз, побічні ефекти лікування хронічної болю та інші. Деякі ракові хворі відмовляються від знеболюючих засобів, щоб позбутися від сверблячки.

Команда вчених на чолі з Гленн Гізлером (Glenn J. Giesler) вирішила з'ясувати, чому чухання полегшує свербіння. Вони зосередили свою увагу на спинномозкових нервах, що передають сигнал про свербіння в мозок. Ці нерви тягнутися до мозку від нижнього краю грудної клітини. Вчені дали заспокійливе декільком довгохвостим макакам і помістили їм на спинномозкових нервах записуючі електроди. Потім в ногу тварин ввели препарат, що викликає свербіння, після чого нерви стали посилати електричні сигнали. Тоді дослідники чухали сверблячі місця симулятором лапи мавпи, що призводило до зниження частоти передачі імпульсів - це є сигналом, і людина відчуває полегшення. Якщо ж вчені чухали мавп, не викликавши у них перед цим сверблячки, частота електричних імпульсів підвищувалася. З цього вони зробили висновок, що, якимось чином, нервова система «знає», як їй реагувати на чухання в залежності від того, задовольняє вона свербіння, чи ні.

Коли ми зрозуміємо, як це відбувається, ми зможемо полегшити страждання від сверблячки. Треба визначити сигнали, які примушують нерви повідомляти мозку про полегшення, а потім створити препарати, які будуть імітувати ці сигнали, - висловив свої надії Гізлер. Він назвав дослідження дуже важливим і заявив, що воно відкриває перспективи для подальших досліджень, повідомляє Здоровье Украины.

Обговорити на форумі