друкувати


"Радуйся, Благодатная, Господь з Тобою!"

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-04-07 10:50:33
Сьогодні християни східного обряду: православні та греко-католики святкують Благовіщення. В цей день, за Євангелією Пречистій Діві Марії, Яка була заручена зі старим Йосифом, Господь послав Архангел Гаврила із радісною звісткою, що Діва, не знавши чоловіка, зачне від Святого Духа і народить Сина. Ім’я йому буде Ісус - Спаситель світу.

За народними звичаями, у цей день, який церква порівнює за значимістю із Великоднем, не можна нічого робити, особливо жінками. Коли би якась жінка чи дівчина взялася до якоїсь роботи, то страшний гріх упав би на увесь рід, і в ньому народжувалися б каліки.

У деяких селах Східної України 7 квітня пекли "Благовісників" - солодкі тістечка у вигляді голуба як символ Святого Духа або й Архангела Гавриїла. Згодом ці тістечка разом з Паскою посвячували на Великдень та тримали протягом року. А вже через рік кришили посвячене на поле, аби земля добре вродила. До речі, від Благовіщення розпочиналися в Україні польові роботи. До цього часу земля мала відпочивати.

Особливою радістю для родини ставав приліт птахів на подвір’я. тому всі уважно слідкували, чи не сяде пташина десь на дерево або на хату, тоді протягом року тут будуть тільки добрі вісті. Якщо свято припадало на дні Великого посту, як цього річ, то люди мали послаблений піст.

Автор: Галина ПЛУГАТОР, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі