друкувати


В.Ющенко: Жодна країна, навіть в умовах кризи, не економить на армії

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-04-06 01:38:13
Президент України Віктор Ющенко наголошує, що підхід влади до фінансування Збройних Сил України має бути радикально переглянутий. Про це Президент заявив в інтерв'ю журналістам на полігоні 8-го окремого полку спеціального призначення Сухопутних військ ЗСУ.

"Я хочу кожного переконати: жодна країна, навіть в умовах кризи, не економить на армії – окрім України", – сказав Віктор Ющенко. Він нагадав, що така політика триває не один рік. "Я хочу відмежуватися від такої політики і сказати, що це не політика Президента. Я закликаю парламент змінити ту ситуацію, яка є на сьогодні з фінансуванням української армії", – наголосив Глава держави, додавши, що йдеться як про забезпечення повного фінансування робіт із розробки вітчизняного оперативно-тактичного ракетного комплексу, так і про модернізацію ЗСУ. "Таку пропозицію я внесу на наступному тижні в український парламент", - сказав Президент, підкресливши, що наполягатиме, щоб українська армія отримала кошти, необхідні на розвиток та модернізацію.

Глава держави нагадав, що у 2009 році фінансування видатків на Збройні Сили скоротилося приблизно у п'ять разів. Президент зазначив, що на сьогодні військові, як і торік, мають кошти лише на утримання. "Це не та армія, про яку ми мріяли. І це не вина армії", – сказав Президент.

Водночас Віктор Ющенко високо оцінив потенціал українських Збройних Сил, зокрема сьогоднішні навчання. "Я високо оцінюю побачене, те, що робиться у цих двох підрозділах українського війська (8-ий окремий полк спецпризначення та 19-та ракетна бригада Сухопутних військ) та в цілому у системі ЗСУ".

Також Президент повідомив журналістам, що отримав доповідь Міністра оборони про хід створення Сил спеціальних операцій ЗС України та почув пропозиції щодо виробництва систем зв'язку і власного українського озброєння – від стрілецької зброї до оперативно-тактичних ракетних комплексів. Віктор Ющенко відзначив, що якщо Україна й надалі продовжить бездумно ставитися до відновлення свого ракетного потенціалу, то можливості українських ракетних військ практично вичерпаються до 2014 – 2016 років. Саме тому для держави дуже важливим проектом є розробка власного оперативно-тактичного ракетного комплексу. "Переконаний, через два з половиною роки Україна розпочне власне виробництво оперативно-тактичного ракетного комплексу", - наголосив Президент, відзначивши, що його ефективність у два з половиною – шість разів перевищуватиме ефективність деяких сучасних ракетних комплексів відповідного класу. "Цей комплекс буде розроблено виключно на українській основі. Йдеться власне про національний продукт", – підкреслив він.

Президент також висловив незадоволення темпами переходу армії на контрактну основу, зазначивши, що якщо ці темпи не зміняться, то для повного переходу на контрактну армію Україні знадобиться близько 30 років. Глава держави назвав такий підхід до формування Збройних Сил "аматорським" та таким, що шкодить національним і безпековим інтересам держави , повідомляє офіційний сайт Президента України.

Обговорити на форумі